Pe 2 septembrie începe ultima sesiune parlamentară din mandatul 2020 – 2024. Altfel spus, parlamentarii votați de tine în 2020 mai au la dispoziție trei luni să depună legi și amendamente care să schimbe în bine viața fiecăruia dintre noi. 

Înainte să vorbim despre prioritățile USR în această ultimă sesiune, hai să vorbim despre ce schimbări am reușit să facem în prima parte a anului. 

Sub presiunea USR și a societății civile, Guvernul Ciolacu a scos parțial taxa pe boală. Nu ne oprim până când această taxă aberantă nu dispare complet. Un proiect de lege USR în acest sens se află în Parlament.

„Taxa pe soare”, care îi vizează pe cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent și îl consumă în propria gospodărie sau firmă, este o altă taxă introdusă de PSD-PNL care a fost eliminată prin presiune în Parlament. 

8 legi inițiate și depuse de parlamentarii USR au fost adoptate în primele 6 luni ale anului. Îți spunem pe scurt despre fiecare dintre ele și despre schimbările pe care le aduc. 

  • Protejăm minorii de alcool, tutun și băuturi energizante. Conform unei legi inițiate de Adrian Wiener și Ionuț Moșteanu, comercianții vor avea obligația să se asigure că persoana care cumpără aceste produse are peste 18 ani. 
  • Fără creșteri de taxe pentru studenți. O lege al cărei autor este deputatul Filip Havârneanu stabilește că universitățile nu vor mai putea mări taxele de studiu pe parcursul anilor de facultate. Plătești aceeași taxă din anul I până termini facultatea.  
  • Transparență în conducerea companiilor de stat. Claudiu Năsui a depus legea care obligă șefii companiilor deținute indirect de stat să depună declarații de avere și interese.  
  • Drepturile persoanelor cu dizabilități. Nevăzătorii vor putea intra oriunde împreună cu câini ghizi – inclusiv în magazine și mijloace de transport în comun. Aceeași lege, depusă de Oana Țoiu și Silvia Dinică, scutește persoanele cu dizabilități de taxa de 1.600 de lei pentru omologarea mașinilor special modificate pentru ele.
  • Stop amenzilor stupide pentru conducătorii de motociclete și scutere. Senatorul Cristi Berea a inițiat legea care scoate conducătorii de motociclete și mopede din categoria șoferilor obligați să dețină triunghiuri reflectorizante, trusă de prim-ajutor și extinctor. 
  • Sprijin pentru părinții singuri. Senatoarea USR Silvia Dinică a depus legea care stabilește că părinții care își cresc copiii singuri nu vor mai fi obligați să facă ture de noapte. Pot lucra doar dacă își doresc.
  • Fără dosare cu șină în sport. Înscrierea în Registrul Sportiv și obținerea Certificatului de Identitate Sportivă se vor putea face online. Așa spune legea inițiată de Cristian Brian
  • Procese în instanță mai scurte. Repartizarea experților judiciari se va face digital, ceea ce va scurta durata proceselor. Oana Murariu a inițiat legea care digitalizează justiția.

Alte 28 de proiecte de lege au fost depuse și se află acum în circuitul parlamentar. Printre cele mai importante dintre ele se numără: 

  • Dreptate pentru pensionarii care au muncit în condiții grele. Pentru aproape 800.000 de oameni, noua lege a pensiilor nu ține cont de contributivitate. Pierd chiar și peste 4.000 de lei la pensie. Parlamentarii USR Oana ȚoiuRadu Miruță și Irineu Darău au depus un proiect de lege care corectează această nedreptate după ce a atras atenția asupra aberațiilor din legea PSD-PNL încă din timpul dezbaterii acesteia în Parlament, în noiembrie 2023.
  • Rețete medicale electronice. Deputații USR Adrian Wiener și Alin Apostol au depus un proiect de lege pentru digitalizarea, în mod real, a serviciilor medicale. Propunem ca Ministerul Sănătății să creeze o platformă prin care medicii de familie să poată emite rețete electronice și în care pacienții pot vedea în timp real stocurile de medicamente din farmacii.  
  • Aer mai curat. Parlamentarii USR Diana Buzoianu și Aurel Oprinoiu au depus proiect pentru ca operatorii de depozite de deșeuri să fie obligați să instaleze stații de monitorizare a calității aerului la gropile de gunoi și să publice datele live, 24 de ore din 24, astfel încât orice persoană interesată să poată vedea cum este aerul pe care îl respiră. Adoptat de Senat, proiectul se află la Camera Deputaților
  • Mai mulți bani pentru tinerii care fac internship. Parlamentarii USR Raoul TrifanAdina Săniuță și Oana Țoiu au depus o inițiativă legislativă pentru ca indemnizația de internship să fie impozitată doar dacă este mai mare decât salariul de bază minim brut pe țară. La rândul lor, indemnizațiile ce depășesc salariul minim brut pe țară vor fi impozitate doar pentru partea care depășește această sumă (3.700 lei în momentul de față).  
  • Plagiatorii să dea banii înapoi. Deputata USR Oana Țoiu a inițiat un proiect de lege prin care angajații care au obținut diferite beneficii de pe urma unor diplome sau certificate false să trebuiască să returneze foloasele necuvenite, iar instituțiile publice care le-au plătit să fie obligate să recupereze sumele.  

Legi blocate de majoritatea PSD-PNL din Parlament

  • Pilonul 2 al Sănătății. Pentru spitale mai bune și servicii medicale la standarde europene. Prin legea depusă de parlamentarii USR Cristina Prună și Claudiu Năsui, contribuția ta pentru sănătate rămâne aceeași, dar ai libertatea să alegi unde se duc banii tăi. Aproximativ 5% din salariul minim – adică în jur de 185 de lei pe lună – pot fi redirecționați către un asigurător de sănătate ales de tine. 
  • Legile USR anti-păcănele. Pachetul compus din șase legi, care vizează de la scoaterea jocurilor de noroc de la parterul blocurilor și din apropierea școlilor, parcurilor, centrelor culturale și spitalelor la obligația ca reclamele la jocurile de noroc să fie însoțite de mesaje de avertizare și la eliminarea reclamelor stradale la păcănele a fost blocat constant PSD și PNL, deși aproape 80.000 de oameni au susținut, prin semnătură, demersul USR.
  • Registrul securiștilor. Deputatul USR Claudiu Năsui a redepus, în Parlament, proiectul de lege privind deconspirarea rudelor lucrătorilor fostei Securități care ocupă demnități sau funcții publice, prin crearea și publicarea, pe pagina de internet a CNSAS, a unui registru al lucrătorilor fostei Securități și al rudelor lor din politică. Este a patra încercare, după ce proiecte similare au fost depuse în 2021, martie 2022 și octombrie 2022, toate respinse de PSD și PNL. L-au blocat și de data asta.

Nu renunțăm. Suntem la un pas de finalul unui mandat plin de provocări, dar și de realizări importante. Împreună am demonstrat că schimbarea este posibilă, chiar și atunci când pare greu de atins. Fiecare lege adoptată, fiecare amendament depus reprezintă un pas înainte pentru o Românie mai dreaptă și mai prosperă.

Munca noastră nu se oprește aici. Ultimele luni ale acestui mandat sunt șansa noastră să continuăm lupta pentru un viitor mai bun. Nu renunțăm, nu ne lăsăm descurajați. PSD încearcă în fiecare zi, cu bugete enorme, să „îngroape” aceste inițiative. Ajută-ne să informăm cât mai mulți oameni despre legile și proiectele noastre.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentLIBERALII SE ÎNTÂLNESC PENTRU A DESEMNA CANDIDATUL PNL LA PREZIDENȚIALE. NICOLAE CIUCĂ, VALIDAT OFICIAL PENTRU COTROCENI
Articolul următorDOSAR PENAL PENTRU UN AFIŞ AL ELENEI LASCONI, AMPLASAT ILEGAL PE UN BLOC