Comisia Europeană a anunțat, ieri, că guvernele Ciucă și Ciolacu nu au luat măsuri eficiente pentru reducerea deficitului bugetar și recomandă Consiliului European să adopte această concluzie, ceea ce ar putea conduce inclusiv la înghețarea unor fonduri europene alocate României. Deputata USR Cristina Prună, vicepreședintă a Comisiei pentru industrii și servicii, arată că CE spune exact ceea ce zice USR de ani de zile și că România are nevoie de reforme cruciale urgente pentru a evita aruncarea țării într-o criză bugetară și economică profundă, cu efecte negative puternice, inclusiv pe termen mediu și lung.

„Ce au făcut în ultimii ani guvernele Ciucă și Ciolacu în încercarea de a reduce deficitul a fost doar să introducă creșteri de taxe, care sufocă mediul de afaceri. În schimb, cheltuielile statului au continuat să crească de la un an la altul, adâncind deficitul bugetar. Temerea mea este că și în al 12-lea ceas guvernul va opta pentru cea mai proastă soluție, cea de a continua să crească taxele, îngropând cu totul mediul de afaceri, în loc să își asume măcar acum reformele necesare pentru reducerea cheltuielilor publice. Soluția este însă una singură: reforma din temelii a statului, care să conducă la reducerea drastică a cheltuielilor publice și la mai mulți bani în buzunarul oamenilor și în economie”, precizează Cristina Prună. 

Comisia Europeană a recomandat oficial României să ia măsuri rapide de înăsprire a fiscalității pentru reducerea deficitului. Acest lucru riscă să fie înțeles de guvernanți ca un îndemn la noi creșteri de taxe, în loc ca atenția lor reală să fie pusă pe reducerea cheltuielilor aberante ale statului român.

„România are nevoie urgentă nu de noi creșteri de taxe, ci de reforme structurale, precum reforma pensiilor, inclusiv a celor speciale, reducerea aparatului de stat, deja umflat în mod artificial cu ministere, institute și agenții inutile, reforma administrativ-teritorială, ca să nu mai avem comune cu câteva sute de locuitori care nu se autosusțin, și reforma companiilor de stat, astfel încât să nu mai fim în situația de a avea 1.400 de companii de stat care stau pe subvenții din taxele și impozitele celor din economia reală”, concluzionează Cristina Prună.

 

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedent26 iunie – Ziua Drapelului Naţional
Articolul următorDan Barna, europarlamentar USR, a fost votat vicepreședinte al grupului RENEW