România a ajuns să importe energie foarte scumpă ca să-și acopere consumul mare de zilele acestea din cauza deciziilor proaste luate în ultimii ani de PSD și PNL.

Vineri, la ora 12.00, România importa aproape 900 MWh ca să-și acopere necesarul, producția fiind sub consum. Sâmbătă, la ora 11.00, într-o zi de weekend, importul depășea cu aproximativ 600 MWh producția internă. Aceste ultime două zile nu au fost excepția, ci regula din ultima perioadă. Prețul la care a cumpărat România energie în ultimele zile este mult peste prețul la care producem, dublu chiar față de cea produsă pe cărbune, dar mult mai mare și față de prețul pe care-l plătesc alte state europene: România a cumpărat în ultimele zile cu aproximativ 190 de euro MWh, Cehia cu 57 de euro, Franța cu 78 de euro, iar Germania a cumpărat cu 91 de euro MWh.

La aceste prețuri s-a ajuns după ce politica energetică a României nu a fost în interesul României, ci în avantajul țărilor care nu mai aveau din ce produce suplimentar energie:

– 16.000 de lei/MWh în piață de echilibrare;

– 190 de euro/MWh prețul mediu pe piață spot, cu intervale orare și de 560 de euro/MWh, în timp ce în Franța sau Germania prețurile sunt la jumătate.

„De ce? Pentru că cea mai scumpă energie este cea pe care nu o ai atunci când îți trebuie! Panourile fotovoltaice nu produc când are românul nevoie mai mare, adică nu produc energie în bandă, iar energia electrică nu merge băgată la borcan vara și scoasă din beci iarna. În aceste condiții, vom vedea prețuri din ce în ce mai mari pe piața spot si prețuri imense în piața de echilibrare, fiindcă nevoile de consum nu pot fi sincronizate în funcție de cum bate vântul sau cum e soare afară. România, cu Popescu și Burduja la Energie, nu a avut nici strategie, nu a făcut nici investiții în infrastructură, iar oalele sparte le plătim noi toți”, afirmă deputatul USR de Gorj Radu Miruță.

Prețurile mari la energie din această perioadă nu se regăsesc, momentan, în facturile la electricitate ale fiecăruia dintre noi pentru că prețul la energie este plafonat până în martie 2025. Dar diferențele de preț sunt plătite tot de Guvernul României către companiile private și tot din taxele și impozitele cetățenilor. Acolo e diferența reală de factură plătită tot de către noi. În plus, prețurile mari la energie nu ajută consumatorii mari, industriali, să se dezvolte.

Soluțiile corecte pentru a rezolva problema creșterilor de preț în energie sunt multiple, presupun investiții pentru infrastructură, iar dintre cele care pot, pe termen scurt și mediu, scădea prețul la care cumpărăm energia sunt:

  • ⁠păstrarea în sistem a unor surse de energie electrică în bandă (cărbune, adică producție permanentă, care nu variază în funcție de cum bate vântul sau de soare), a căror existență si întreținere costă mai puțin decât prețurile de echilibrare și de import;
  • introducerea tarifului orar diferențiat (să plătești la anumite ore un tarif mai mic), pentru aplatizarea vârfurilor curbei de sarcină (adică să plătești tarif mai mic atunci când producția este mai mare, tarif mai mare când producția este scăzută). În acest fel, consumul este împins în alte intervale orare, momentele de vânzare a energiei la suprapreț devin mai rare, problema orelor de vârf va fi atenuată, prețul va scădea.

„Există soluții corecte, trebuie doar aplicate. Pe lângă producția de cărbune și tariful orar diferențiat, colateral putem introduce proiecte de “stocare” a energiei electrice prin hidrocentrale cu pompaj. Și aici nu sunt SF-uri, avem deja proiecte care ne-ar putea aduce energie suplimentară în scurtă vreme: Tarnița, alt reactor nou la Cernavodă. Am putea relua lucrările la hidrocentralele de la Valea Sadului și Curtișoara, care sunt în stadiu avansat de execuție. Trebuie doar să vrem și să punem mâna să facem treabă. Termocentrala de la Iernut nu este gata de aproape 15 ani, cele pe gaz de la Turceni și Ișalnița sunt departe și de stadiul de machetă, deși cei cu putere de decizie ne-au tot vorbit despre ele. Grupul 1 de la Cernavodă intră câțiva ani în revizie, așa că trebuie privit rațional la ce avem, fiindcă România nu își permite prețuri mari la energie cât timp are acasă cu ce scădea aceste prețuri”, declară deputatul USR de Gorj Radu Miruță.

Atât timp cât România îndeplinește, din 2019, pragurile europene de poluare, cât timp are cărbune peste stradă de termocentrala modernizată și cât timp are nevoie de energie electrică în bandă (ce se produce continuu), în lipsa căreia importă energie la un preț dublu decât cel produs de cărbune, nu se poate, deocamdată, renunța la cărbune.

Grupurile pe cărbune modernizate de la Complexul Energetic Oltenia trebuie menținute în sistem, fiindcă sunt cele care produc energie electrică fix când România are nevoie. USR a depus în Parlament proiect de lege ca acestea să fie închise doar după ce sunt deschise capacități de producție similare.

Cu cât avem mai multe surse de energie electrică în bandă, cu atât ne permitem mai mult să instalăm mai multe panouri fotovoltaice, fiindcă impredictibilitatea producției de energie verde este compensată de capacitatea de producere a energiei în bandă.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentNOI BENEFICII PENTRU BUCUREȘTENI! NICUȘOR DAN: CĂLĂTORII POT VERIFICA, ÎN APLICAŢIA GOOGLE MAPS, GRADUL DE ÎNCĂRCARE A MIJLOACELOR DE TRANSPORT ÎN COMUN
Articolul următorCLOTILDE ARMAND: “SUNT PREA MULTE FRAUDE ELECTORALE CARE AU AVUT LOC SUB SUPRAVEGHEREA LUI MARCEL CIOLACU ŞI A LUI TONI GREBLĂ”