Parlamentarii USR nu înţeleg de ce ar trebui să fie depus un nou proiect de lege pe tema pensiilor, atât timp cât există unul în Parlament depus de aceştia, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Uniunii, deputata Cristina Prună.

Ea a comentat astfel anunţul făcut de deputatul PNL Florin Roman, conform căruia va depune un proiect de lege cu privire la calcularea pensiilor pentru grupele de muncă.

“Vorbim de acea problemă în legea pensiilor pe care noi am semnalat-o încă de când legea a trecut prin Parlament. Ştiţi foarte bine. USR a depus un proiect de lege, acum mai bine de şase luni, care venea să corecteze această problemă şi persoanele cu dizabilităţi sau persoanele care au lucrat în minerit, siderurgie, în condiţii grele de muncă să nu fie până la urmă dezavantajate şi să nu se trezească cu bani mai puţini la pensie – ceea ce aţi văzut. În deciziile de calcul care au fost trimise în această vară unii oameni şi-au văzut drastic pensia scăzută. (…) Ceea ce am cerut şi în vara aceasta, prin cererile de sesiune extraordinară, a fost ca această lege a pensiilor să fie corectată prin proiectul de lege care există deja în Parlament. Nu înţelegem de ce se doreşte depunerea unui nou proiect de lege din moment ce există pe circuitul legislativ acest proiect depus de USR. Dacă au amendamente sau vor să îmbunătăţească acest proiect de lege, suntem mai mult decât deschişi să discutăm şi să facem lucrul acesta. Deci iarăşi, din păcate, vedem că se creează probleme de către actuala guvernare PSD – PNL şi apoi tot ei vin şi ne spun că le rezolvă. Cum ar fi să nu se mai creeze aceste probleme de la început?”, a declarat Cristina Prună la Parlament.

Ea a amintit că USR susţine existenţa unui prag de la care să înceapă impozitarea şi a votat pentru aceasta în Camera Deputaţilor.

“Mai mult decât atât, considerăm că nu ar trebui să se aplice doar pentru pensionari, ar trebui să se aplice şi pentru salariaţi – am avut un amendament în Camera Deputaţilor care fix asta spunea – primii 3.000 de lei din salariul oricărui român să fie scutiţi de la taxare, amendament care a fost respins. Încă de când această lege a fost dezbătută în Camera Deputaţilor, noi am atras atenţia că este o lege care nu este corect scrisă şi că pot exista anumite anomalii atunci când ea va fi aplicată”, a explicat Cristina Prună.

Aceasta a mai amintit că USR este de acord ca toate pensiile să fie scutite de primii 3.000 de lei de la taxare şi, în acelaşi timp, luptă în continuare să existe doar pensii pe contributivitate, adică regimul special să fie eliminat, inclusiv în rândul militarilor. “Credem că ar trebui ca toate pensiile din România să treacă pe contributivitate, astfel încât politicianul să nu mai vină în prag de alegeri şi să modifice cu pixul un prag sau altul”, a adăugat deputata.

Deputatul PNL Florin Roman a anunţat, marţi, că va depune un proiect de lege cu privire la calcularea pensiilor pentru grupele de muncă.

“PSD a creat o imensă aşteptare în momentul în care, de la nivelul prim-ministrului şi al ministrului Muncii, s-a anunţat că toate pensiile vor creşte. Asta a fost prima comunicare a PSD. PNL spunea atunci că vor fi nişte probleme, pentru că era evident pentru toată lumea că, dispărând excepţiile de la legea pensiilor, cum erau pensionarea anticipată cu 2 ani mai repede pentru cei aflaţi în zonele miniere, pensionarea anticipată în baza calculului pe grupele de muncă, vor apărea inechităţi. Am spus aceste lucruri şi atunci s-a modificat comunicarea de la nivelul PSD – au spus că 3.800.000 de pensii vor creşte. În momentul în care ne-am uitat pe lege, era evident că cei 18% vor fi nedreptăţiţi”, a spus Roman la Palatul Parlamentului. 

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentUSR ÎL CHEAMĂ PE MINISTRUL APĂRĂRII LA “ORA GUVERNULUI” PENTRU A-I ADRESA ÎNTREBĂRI PRIVIND MĂSURILE CONCRETE PENTRU APĂRAREA SPAŢIULUI AERIAN AL ROMÂNIEI
Articolul următorKAMALA HARRIS ȘI DONALD TRUMP, FAȚĂ ÎN FAȚĂ ÎNTR-O DEZBATERE APRINSĂ GĂZDUITĂ DE ABC NEWS