Contribuabilul român ar putea să fie egal cu statul, să aibă drepturi și obligații în mod egal, dacă PSD și PNL nu ar mai îngropa proiectele USR. Mai exact, USR propune ca în situațiile în care ANAF nu își face treaba la timp, funcționarii care greșesc să plătească amenzi, iar dacă statul are datorii către contribuabil, să plătească penalități așa cum plătesc și cetățenii care nu dau la timp banii la ANAF.

PSD și PNL se opun acestor proiecte.

Senatorii PSD și PNL au respins două inițiative legislative USR care ar fi amendat funcționarii ANAF care nu-și respectă termenele și obligațiile care le revin în relația cu contribuabilii și care ar fi introdus sancțiuni pentru funcționarii care nu radiază la timp mențiunile din cazierul fiscal.

„Este inacceptabil ca, din cauză că cineva nu și-a terminat treaba la timp, o firmă sau o persoană să se trezească datoare la fisc. Dacă cetățeanul plătitor de taxe este sancționat cu penalități, cu majorări, inclusiv decăzut din anumite drepturi, ar fi normal ca și autoritățile responsabile, funcționarii în culpă, să răspundă pentru neîndeplinirea unor operațiuni care sunt, până la urmă, motivul pentru care primesc salariu”, a declarat senatorul USR Cristian Bordei.

Inițiativa USR prevede o amendă contravențională între 2.000 și 10.000 de lei pentru neîndeplinirea la timp a obligației de a șterge datele din cazierul fiscal, dacă fapta contravențională nu ar putea constitui infracțiune. Proiectul prevede clar ca amenda să fie plătită de angajatul care a greșit, nu de instituție, adică tot din taxele contribuabililor.

A doua inițiativă USR prevede amenzi usturătoare pentru funcționarii ANAF dacă nu respectă termenele pentru trimiterea comunicărilor către contribuabili pentru a organiza întâlnirea în vederea demarării procedurii de mediere. Și această faptă ar fi considerată contravenție, pedepsită cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei.

Senatorul USR Cristian Bordei susține că măsura propusă, de responsabilizare a funcționarilor ANAF, este justificată deoarece contribuabilii suferă consecințe majore, precum executarea silită sau blocarea conturilor, dacă procedura medierii nu este inițiată la timp. Potrivit legii, după depunerea procedurii de mediere, executarea silită încetează până la finalizarea medierii. Dar există cazuri în care ANAF nu răspunde în termen, nu răspunde luni de zile sau niciodată, drept pentru care executarea silită continuă, fără a da contribuabilului posibilitatea de a aduce clarificări.

USR atrage atenția că se împlinește un an de când inițiativa legislativă depusă de deputatul Victor Ilie, care urmărea și ea ca relația statului cu cetățeanul-contribuabil să fie una corectă, ar fi trebuit să primească raport din partea Comisiei de Buget-Finanțe din Camera Deputaților, pentru a putea intra la vot final. Inițiativa legislativă a deputatului USR Victor Ilie prevede ca și statul să plătească dobânzi și penalități contribuabililor pentru întârzierea achitării sumelor datorate. PSD și PNL țin și această inițiativă blocată pe circuitul parlamentar.

 

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentTU DECIZI! VICTOR PONTA, PREVIZIUNI DESPRE PREZIDENȚIALE: NU CÂȘTIGĂ NIMENI DIN PRIMUL TUR. SIMION E UN PILOT BUN, DAR SE BATE CU MECANICII. LASCONI SE PRICEPE LA TOT ȘI NIMIC
Articolul următorTU DECIZI!, CU ANA MARIA PĂCURARU. NICOLAE CIUCĂ ÎI DĂ REPLICA LUI MARCEL CIOLACU: „SĂ NU UMBLE CU PĂCĂLELI”! DEZVĂLUIRI DIN CULISELE NEGOCIERILOR