Studenții de la învățământ cu frecvență redusă sau la distanță vor beneficia și ei de reducere la transport, asemenea colegilor de la zi, potrivit unui proiect de lege inițiat de deputatul USR Filip Havârneanu.

„Prin proiectul depus acum, în prima săptămână a anului universitar, doresc să corectăm o nedreptate. Cei de la guvernare s-au gândit să facă economie pe spatele unora dintre studenți când au scris legile învățământului și au oferit dreptul de a beneficia de transport redus doar studenților de la frecvență. Pe restul – la fără frecvență sau la distanță – i-au privat de acest drept. Dar cum rămâne cu cei care vin de acasă pentru examene sau cu cei care vin la cursuri pentru că își doresc să învețe, deși nu sunt obligați? Să nu uităm că suntem țara în care o treime dintre familiile tinerilor declară că nu își permit să suporte costurile cu facultatea”, declară deputatul USR Filip Havârneanu.

Proiectul de lege, depus în urma discuțiilor cu reprezentanți ai studenților, propune modificarea Legii 199/2023 a învățământului superior în sensul ca și studenții la forme de învățământ cu frecvență redusă și la distanță să beneficieze de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun, transport intern auto, metrou, tren (toate categoriile de trenuri, clasa a II-a) și naval.

USR a inițiat și promovat, de-a lungul timpului, mai multe proiecte de lege în sprijinul studenților. Doar în ultimele luni, parlamentarii Silvia Dinică, Andrei Miftode și Irineu Darău au depus un proiect prin care studenții să aibă asigurate, de către universități, mai multe locuri de practică, iar deputatul USR Alin Apostol a inițiat o propunere legislativă pentru ca elevii, ucenicii și studenții care încheie primul contract de muncă să beneficieze, timp de doi ani, de scutire de la plata taxelor. Tot senatoarea USR Silvia Dinică a depus un proiect prin care studenții să scape de birocrație și să poată cumpăra abonamentele de transport la preț redus direct de la casa de bilete, fără să mai fie nevoie de decont lunar la facultate.

Alte proiecte USR au vizat indexarea bursei cu rata inflației, introducerea posibilității de a cumula bursa pentru studenții români de pretutindeni cu bursa de excelență olimpică și cu bursa de performanță, precum și accesibilizarea clădirilor și a suporturilor de curs astfel încât tinerii cu dizabilități și CES (Cerințe Educaționale Speciale) să poată urma o facultate.

La începutul anului, USR a reușit și să oprească creșterea taxelor pentru studenți, după ce Parlamentul a adoptat proiectul deputatului Filip Havârneanu prin care li se interzice universităților să majoreze taxele școlare pe parcursul ciclului de studii.

 

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentSRI CONFIRMĂ CĂ ELENA LASCONI NU A FOST ANGAJATA SAU COLABORATOAREA SERVICIULUI DE INFORMAȚII
Articolul următorCOMBATEREA TRAFICULUI DE DROGURI, PRIORITATEA ELENEI LASCONI DACĂ VA CÂȘTIGA PREȘEDINȚIA ROMÂNIEI