Proiectul depus de PSD la Senat, în contextul deciziei abuzive prin care Curtea Constituțională cenzurează dreptul de a candida, nu conține nicio propunere de reformă a CCR, așa cum a susținut premierul Ciolacu. Este doar o nouă dovadă de ticăloșie politică marca PSD, care una spune și alta face, în timp ce ține blocat în continuare proiectul USR care ar schimba modul în care funcționează această instituție esențială, transformată, în ultimii ani, într-un instrument politic, spre beneficiul specialilor cu numeroase privilegii și al infractorilor.

Proiectul depus de PSD modifică doar Legea pentru alegerea președintelui (nr. 370/2004) pentru a muta la Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de contencios administrativ și fiscal toată procedura de soluționare a contestațiilor privind candidaturile.

„Ca întotdeauna, Ciolacu și PSD zic una și fac altceva. Asta nu este reformă a CCR, așa cum a tot lăsat Marcel Ciolacu să se înțeleagă zilele acestea. Este tot o ticăloșie politică marca PSD, prin care partidul se face că lucrează. Proiectul nu conține nimic despre reformarea CCR. De fapt, Ciolacu și PSD nu vorbesc niciodată despre ruperea legăturilor dintre judecătorii CCR și politicieni și nici despre numirea judecătorilor CCR pe criterii de meritocrație, nu pentru slujirea partidului. Ciolacu nu spune nimic nici despre cum a respins PSD în Camera Deputaților și, apoi, a blocat în Senat proiectul nostru de reformare a CCR”, declară Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

Proiectul depus de USR în 2022, la inițiativa deputaților Stelian Ion și Silviu Dehelean, conține mai multe propuneri de reformă reală a CCR, până la o eventuală revizuire a Constituției în ceea ce privește mecanismul de numire a judecătorilor Curții.

USR a propus introducerea pentru judecătorii CCR a obligației de a-și îndeplini funcția cu imparțialitate și în respectul Constituției, fără a se supune organizațiilor politice sau instituțiilor care i-au propus. Totodată, aceștia ar fi obligați să-și facă cunoscut public orice interes care ar putea să le afecteze activitatea sau deciziile.

De asemenea, USR a cerut reducerea puterii președintelui CCR, un singur mandat pentru acesta, stabilirea judecătorilor raportori prin tragere la sorți și introducerea unei proceduri care să permită revenirea asupra deciziilor mai vechi ale CCR atunci când lucrul acesta este impus de o decizie CEDO sau a CJUE. Nu în ultimul rând, proiectul USR prevede anularea superimunității pe care PSD a acordat-o judecătorilor CCR în 2017 și mai multe măsuri pentru o transparență mai mare în activitatea CCR.

„Reforma Curții Constituționale se face doar schimbând din temelii modul în care aceasta lucrează. Un început este proiectul depus de USR de modificare a Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea CCR. Pasul următor este posibil prin revizuirea Constituției, iar depolitizarea CCR este unul dintre angajamentele asumate de USR”, precizează Stelian Ion.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentORDINEA PE BULETINUL DE VOT LA ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Articolul următorTU DECIZI! MIRON MITREA: DECIZIA CCR DE RESPINGERE A CANDIDATURII DIANEI ȘOȘOACĂ A SCHIMBAT AGENDA PUBLICĂ. CE MOTIVE S-AR PUTEA AFLA ÎN SPATELE EI