Autoritatea Electorală Permanentă informează că a finalizat Raportul privind organizarea şi desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2019, acesta fiind transmis celor două Camere ale Parlamentului României.

Raportul descrie organizarea şi desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2019, cuprinzând referiri la cadrul normativ, Registrul electoral și listele electorale permanente, secțiile de votare și logistica electorală, administrația electorală, candidați, campania electorală și informarea alegătorilor, finanțarea campaniei electorale, participarea la scrutin, rezultate, abaterile și disfuncționalitățile constatate, precum și propunerile Autorității Electorale Permanente vizând necesitatea unificării legislației electorale într-un Cod electoral.

Documentul relevă că alegerile pentru Președintele României din anul 2019 s-au desfășurat cu respectarea prevederilor legale, asigurându-se posibilitatea exercitării dreptului de vot pentru toți cetățenii care au dorit să își exprime opțiunea electorală.

În secțiile de votare din țară, întregul proces electoral s-a derulat într-un climat general de normalitate, fără a fi înregistrate evenimente care să afecteze bunul curs al acestuia sau legalitatea exercitării votului.

Modificarea legislației electorale a oferit alegătorilor din străinătate alternativa exercitării dreptului de vot prin corespondență, precum și extinderea programului de votare în cadrul secțiilor de votare din străinătate pe durata a trei zile. Aceste măsuri, corelate cu creșterea numărului de secții de votare și a numărului membrilor-operator de calculator repartizați în fiecare dintre secțiile de votare din străinătate, precum și cu soluția tehnică de generare a listelor electorale suplimentare în mod electronic, au optimizat desfășurarea procesului electoral în străinătate, conducând la diminuarea timpilor de așteptare pentru alegători.

În condițiile în care prezența la vot în străinătate a cunoscut o evoluție spectaculoasă, toți alegătorii care s-au prezentat la secțiile de votare și-au exercitat dreptul de vot. Comparativ, la alegerile prezidențiale din anul 2019, au votat în străinătate, la primul tur, 675.276 de alegători, iar la turul al II-lea, 944.172 de alegători, în timp ce la scrutinul din anul 2014 au votat în străinătate, la primul tur, 161.262 de alegători, iar la turul al II-lea, 379.116 alegători.

În cuprinsul Raportului sunt incluse și principalele concluzii și recomandări formulate în cadrul Raportului final al Misiunii Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE (OSCE/ODIHR), rezultat în urma Misiunii de observare a alegerilor pentru Președintele României desfășurate la 10 și 24 noiembrie 2019, dat publicității la data de 26.03.2020.

           

Articolul precedentRomânia, „împinsă” în spațiul Schengen de pandemia de coronavirus
Articolul următorUSR: Uniunea Europeană se confruntă cu o provocare a cărei rezolvare stă în solidaritate