Căllin Georgescu, un candidat prorus, pe care nimeni nu îl anticipa, a ajuns pe primul loc duminică, în primul tur al alegerilor prezidențiale, înaintea premierului pro-european Marcel Ciolacu, conform rezultatelor de după numărarea a peste 98% din voturi.

Inițial dat favorit detașat de sondajele la ieșirea din urne, liderul social-democrat a fost devansat în cursul serii de acest rival de extremă dreaptă.

După numărarea a 98,66% din voturi, Călin Georgescu a obținut 22,59% din sufragii, în timp ce Marcel Ciolacu a înregistrat 19,55%. Elena Lasconi, primar de centru-dreapta al unui oraș mic, s-a clasat pe locul al treilea cu 18,84%.

George Simion, liderul AUR (Alianța pentru Unirea Românilor), favorit al extremei drepte înainte de alegeri, s-a situat pe locul al patrulea, cu 13,94%.

În această situație, Georgescu și Ciolacu se vor confrunta în al doilea tur, programat pe 8 decembrie, între timp având loc și alegerile parlamentare pe 1 decembrie.

Indiferent de rezultatul scrutinului, „extrema dreaptă este de departe marele câștigător al acestor alegeri”, a comentat pentru AFP politologul Cristian Pîrvulescu, cu un scor de peste 35% din voturi.

Potrivit experților, extrema dreaptă a profitat de un climat social și geopolitic tensionat în acest stat membru loial al UE și NATO, situat la granița cu Ucraina.

Rezultatul primului reprezintă o schimbare majoră pentru această țară cu 19 milioane de locuitori, care până acum a rezistat pozițiilor naționaliste, diferențiindu-se de Ungaria sau Slovacia. Președintele României are un rol preponderent protocolar, dar exercită o influență morală semnificativă.

Campanie pe TikTok

George Simion l-a felicitat pe Călin Georgescu, exprimându-și bucuria că un „suveranist” se află în turul doi.

Cu un discurs pasionat, cu accente mistice și conspiraționiste, liderul AUR, un admirator declarat al lui Donald Trump, era considerat unul dintre favoriți.

Deși a capitalizat politic pe nemulțumirile unei părți a populației afectate de inflația puternică, imaginea sa mai moderată l-a dezavantajat în fața celor mai radicali, potrivit lui Cristian Pîrvulescu.

În schimb, Călin Georgescu a câștigat teren în ultimele zile printr-o campanie pe TikTok devenită virală, concentrată pe necesitatea de a opri ajutorul pentru Ucraina. „În această seară, poporul român a strigat pentru pace. Și a strigat foarte tare, extrem de tare”, a declarat acesta.

„Schimbare”

După 10 ani de mandat al lui Klaus Iohannis, susținător fervent al Kievului, dar devenit foarte nepopular din cauza călătoriilor sale costisitoare în străinătate, finanțate din bani publici, românii s-au orientat către candidații antisistem, pe fondul ascensiunii mișcărilor ultra-conservatoare în Europa.

La București, mai mulți locuitori au declarat pentru AFP că își doresc „schimbare, să vadă în sfârșit lucrurile mișcându-se”, precum Andreea Irimie, o profesoară de 29 de ani, venită să voteze într-o duminică rece și însorită. Alții au evocat teama de război.

România, care împarte o graniță de 650 kilometri cu Ucraina și este mărginită de Marea Neagră, joacă un rol strategic „vital”, conform unui studiu al grupului de reflecție New Strategy Center. Atât pentru NATO, care are peste 5.000 de soldați în România, cât și pentru tranzitul cerealelor ucrainene.

Având în vedere scorurile bune obținute la prezidențiale, extrema dreaptă ar putea beneficia de un „efect de contagiune” la alegerile parlamentare din 1 decembrie, estimează Cristian Pîrvulescu. Situația ar putea duce la negocieri dificile pentru formarea unei coaliții.

AFP mai menționează că social-democrații guvernează în prezent în coaliție cu liberalii.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentELENA LASCONI DUPĂ CE A INTRAT ÎN TURUL 2: „PROMIT CĂ VOI DA TOTUL PENTRU A MĂ RIDICA LA AȘTEPTĂRILE VOASTRE”
Articolul următorMARCEL CIOLACU: ASEARĂ MI-AM DAT DEMISIA. PSD NU FACE CONTESTAȚIE LA ALEGERI. NU MAI CANDIDEZ PENTRU FUNCȚII ÎN PARTID