Deputatul USR de Buzău Emanuel Ungureanu a depus o sesizare la Agenția Națională de Integritate, prin care le cere inspectorilor să verifice cu mare atenție averea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Potrivit acestuia, sumele trecute de ministru în declarația de avere sunt ”ciudate” și nejustificate. Ungureanu le cere inspectorilor ANI să verifice contractul pe care Rafila îl are încheiat cu Organizația Mondială a Sănătății, în calitatea sa de reprezentant al României în acest for internațional.

„Am depus o sesizare pentru verificarea averii domnului Rafila. Sunt nişte cifre ciudate în declaraţia de avere a domniei sale. Pentru un bugetar care a lucrat doar la stat atât de mulţi ani nu se justifică sumele care apar în declaraţia de avere şi nu se prezintă acolo în detalii clare pentru public contractele de consultanţă pe care le-a avut domnul Rafila de-a lungul tipului. Este ştiută colaborarea din ultimii opt ani dintre domnul Rafila şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. S-a văzut aici şi prietenia dintre domnul Rafila şi această organizaţie care s-a lăsat cu un contract de 21 de milioane de euro. ANI trebuie să verifice şi acest contract dintre domnul Rafila şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Eu am depus şi memorandumul dintre Ministerul Sănătății, condus de domnul Rafila, şi OMS, adică acel contract de 21 milioane şi ceva”, a declarat deputatul USR de Buzău Emanuel Ungureanu, în faţa sediului ANI, imediat după depunerea sesizării.

Ungureanu a cerut să fie verificate și alte contracte de consultanță pe care le-a avut Rafila cu diverse instituții și companii, dar cere, totodată, să se vadă exact de ce semnătura ministrului este singura din Ministerul Sănătății care se regăsește pe contractul încheiat cu OMS.

„Domnul Rafila a semnat contractul cu OMS singur. Nu mai există nicio semnătură din Ministerul Sănătăţii a unor compartimente de specialitate. Când am spus că acest contract a fost unul hoţesc, făcut pe uşa din dos, am dat aceste elemente fundamentale de adevăr. Nu a ştiut nimeni în spaţiul public niciodată despre acest contract. Până la momentul în care am dezvăluit eu că există, domnul Rafila nu a făcut o conferinţă de presă cu cei de la OMS să explice ce anume vrea să schimbe în sistemul sanitar şi de ce are nevoie de expertiza celor de la OMS, în condiţiile în care există instituţii româneşti, cu oameni plătiţi din bani publici, să facă exact ce a pus domnul Rafila către OMS. Cu bani mai puţini am fi putut noi să facem toate acele schimbări care sunt prevăzute în acest contract, contract care este doar o primă tranşă pe care o dă domnul Rafila către o instituţie internaţională”, a mai spus Emanuel Ungureanu.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu l-a mai acuzat pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, că ar fi alocat un milion euro pentru servicii de sănătate pe care ar trebui să le facă instituții ale statului român. Într-o intervenție în direct la “Legile Puterii”, Ungureanu a afirmat că o astfel de demers poate fi catalogat drept act de corupție.

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentDeputatul USR Stelian Ion critică proiectele de legi ale Justiţie: ”Aceste legi în varianta Predoiu nu fac altceva decât să întărească influenţa politicului asupra Justiţiei”
Articolul următorȘtefan Pălărie, senator USR: „Legile Educației lui Cîmpeanu întorc România în trecut”