Președinta Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din Senatul României, Anca Dragu, a criticat dur în cadrul unei ședințe dedicată evenimentelor din Ucraina, maniera prin care autoritățile ruse au decis să tranșeze neînțelegerile politice prin forța brută a armelor.

,,Decizia Rusiei de a ataca Ucraina este contrară principiilor fundamentale ale dreptului internațional și nu face altceva decât să stimuleze și să escaladeze persecuțiile de orice natură, lezând foarte grav și iremediabil drepturile și libertățile fundamentale ale omului’’, a subliniat Anca Dragu.

„Țin să prezint sincere condoleanțe, alături de cea mai profundă compasiune şi solidaritate, familiilor victimelor acestui război. Vă asigur că sunt pregătită să fac tot ce îmi stă în atribuții pentru a contribui la susținerea tuturor celor afectați de această tragedie. Este un atac împotriva valorilor noastre europene și ne vizează pe noi toți. Să nu uităm nicio secundă precedentele care au condus la milioane de victime și să facem tot posibilul pentru ca ele să nu se mai repete. Calea războiului nu a fost, nu este și nu va fi niciodată calea respectului și apărării celor mai profunde valori și principii umane. Cea mai mică formă de încălcare a drepturilor și libertăților omului reprezintă un atac în sine la umanitate și la democrația pentru care atâtea generații s-au sacrificat. Îndemn cu insistență renunțarea la orice acțiune militară agresivă și sper ca forțele politice euro-atlantice să identifice calea unui dialog diplomatic pentru întreaga Europă. Îndemn ferm să se renunțe la intenții inumane și incompatibile cu standardele dreptului internațional. Îndemn cât se poate de hotărât la umanitate!”, a declarat, în cadrul ședinței, Anca Dragu.

În opinia președintei Comisiei pentru drepturile omului din cadrul Senatului, trebuie să fim extrem de pragmatici să reunim acțiunea instituțională în jurul unei strategii de acțiune bazată pe identificarea rapidă a unor soluții pentru a asigura condiții decente de primire pentru toate persoanele care solicită protecție țării noastre.

În urma acestei întâlniri, Comisia a decis că e necesară crearea unei structuri la nivel național care să centralizeze datele și să comunice eficient atât cu cetățenii aflați în zona de conflict, cât și cu instituțiile și societatea civilă. De asemenea, se simte nevoia unei coordonări a societății civile pentru a o implica în acordarea sprijinului acestor persoane.

În următoarea perioadă, vor avea loc întâlniri săptămânale pe acest subiect.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentUcraina intră în Uniunea Europeană – Mesajul șefei Comisiei Europene îl va enerva pe Putin: “Ucraina este una dintre noi și o dorim în UE”
Articolul următorDan Barna pleacă în Ucraina, alături de un TIR cu ajutoare