Premierul Florin Cîţu şi miniştrii Sănătăţii, Educaţiei, Muncii, dar şi vicepremierul Dan Barna, se menţin şi în luna mai pe primele poziţii în topul vizibilităţii membrilor Guvernului. Elementul de noutate este ascensiunea ministrului Mediului Tanczos Barna, pe fondul scandalului provocat de împuşcarea ursului Arthur. Ministrul Cercetării Ciprian Teleman este pe ultimul loc, cu sub 1.000 de menţiuni. Datele rezultă din Barometrul vizibilităţii miniştrilor, o analiză realizată de News.ro şi de Agenţia de monitorizare Klarmedia, pe baza monitorizării presei scrise şi online.

Premierul Florin Cîţu se situează pe primul loc în topul vizibilităţii în luna mai, cu 52.831 de referiri, vârful fiind înregistrat în zilele de 6, 14 şi 25 mai, când a făcut mai multe declaraţii cu ocazia unei vizite la Constanţa, apoi pe tema relaxării restricţiilor impuse în contextul pandemiei, a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă – inclusiv pe fondul disputei cu PSD pe această temă – precum şi în cadrul unui interviu la Radio Guerilla.

Pe locul al doilea se află ministrul Sănătăţii Ioana Mihăilă, poziţie pe care o preia de la predecesorul său, Vlad Voiculescu, cu 11.213 referiri, vârful fiind atins în 9, 13 şi 17 mai, zile în care ministrul a acordat un interviu, a prezentat concluziile raportului privind decesele provocate de COVID şi a fost prezent în Parlament la solicitarea PSD, pe acelaşi subiect.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, cu 9.587 de referiri în presă, urcă o poziţie, cele mai numeroase menţiuni fiind înregistrate în 4, 5 şi 17 mai, date care au coincis cu reluarea cursurilor cu prezenţa fizică în majoritatea şcolilor, cu declaraţii despre organizarea examenului de Evaluare Naţională, precum şi cu momentul în care incidenţa îmbolnăvirilor a scăzut în Bucureşti, ceea ce a implicat reîntoarcerea elevilor în bănci.

 

Liderul USR, vicepremierul Dan Barna, coboară un loc, ajungând pe poziţia a patra în topul vizibilităţii membrilor Executivului, 8.324 de referiri în mai, cele mai multe fiind în intervalul 11 – 13 mai, în care a comentat informaţiilor difuzate de G4Media conform cărora Departamentul de luptă antifraudă (DLAF) din cadrul Guvernului a sesizat DNA în legătură cu „presupuse fapte de natură penală comise în contextul implementării unor proiecte finanţate din fonduri europene”. Aceeaşi sursă a relatat despre două sesizări ale DLAF primite de DNA în data de 10 mai 2021 şi care vizează proiectele cu fonduri europene în cadrul cărora Dan Barna a fost expert antreprenorial.

Mnistrul Muncii Raluca Turcan, se menţine pe poziţia a cincea, cu 6.180 de referiri, mai puţine decât în luna precedentă, vârfuri fiind înregistrate în zilele în care ministrul şi-a exprimat susţinerea faţă de candidatura lui Florin Cîţu la preşedinia PNL, a fost lansat Programul Naţional de Suport destinat copiilor în contextul pandemiei de COVID-19 – ”Din grijă pentru copii”şi a fost invitată într-o emisiunea televizată.

Ministrul de Interne Lucian Bode, cu 5.725 de menţiuni, rămâne pe locul 6. Vârfurile de vizibilitate au fost în 13, 15 şi 31 mai, când în şedinţa de Guvern a fost aprobată reorganizarea Academiei de Poliţie, la Cotroceni a avut loc o şedinţă pe trema evoluţiei pandemiei şi a relaxării restricţiilor şi când a reacţionat în urma asasinării omului de afaceri arădean Ioan Crişan.

Pe poziţia a şaptea urcă ministrul Mediului Tanczos Barna, aflat pe locul 13 în luna precedentă. Comparativ cu aprilie, are un număr mai mult decât dublu de menţiuni, 5.503, majoritatea în urma scandalului împuşcării ursului Arthur, prezentat de un ONG drept cel mai mare urs din România.

Locul 8 în topul vizibilităţii, cu 4.006 referiri, este deţinut ministrul Proiectelor Europene Cristian Ghinea, care s-a aflat pe acelaşi loc şi în aprilie. Vârful vizibilităţii a fost atins în zilele de 13, 24 şi 26 mai datorită discuţiilor despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi prezentării acestuia în Parlament.

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă trece de pe poziţia 7 în aprilie, pe locul 9 în top, cu 3.984 de referiri, vizibilitatea sa fiind dată de anunţuri după şedinţa de Guvern referitoare la aprobarea indicatorilor economici pentru un tronson din autostrada A7, realizarea a 500 de km de autostradă prin PNRR, dar şi de declaraţiile făcute la videoconferinţa News.ro legate de mai multe proiecte şi licitaţii.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu rămâne pe locul 10, cu 3.323 de referiri şi cu vârfuri de vizibilitate în 12, 16 şi 31 mai, zile în care ministrul a reacţionat la tirurile de rachetă lansate din Fâşia Gaza către zone locuite din Israel, a acordat un interviu în care s-a referit la relaţiile cu Rusia, la românii din Fâşia Gaza şi la vizele pentru SUA şi când s-a întânit cu secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană şi a participat la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă.

Bogdan Aurescu este urmat de ministrul Economiei Claudiu Năsui, cu 2.810 referiri, al căror vârf a fost atins în zilele în care ministrul a fost acuzat că s-ar opune legii privind introducerea infrastructurii 5G în România şi când a făcut declaraţii referitoare la combinatul de la Krivoi Rog şi la deschiderea turismului extern ca urmare a solicitărilor organizaţiilor de profil.

Sursa: Realitatea Din USR