Preşedintele USR Cătălin Drulă a precizat că, prin aplicarea, începând de luni, a măsurii creşterii taxelor pentru cei care muncesc part-time sau pe cont propriu „socialismul cu epoleţi bagă mâna adânc în buzunarul celor care muncesc onest”. El a mai spus că soluţia corectă pentru România ar fi „tăierea sinecurilor, reducerea cheltuielilor cu clientela de partid, grija faţă de banul public”.
„De azi, cresc taxele pentru cei care muncesc part-time sau pe cont propriu. După ce PNL a promis în campanie că nu va creşte nicio taxă. Şi tot astăzi PNL şi PSD au ajuns la 17.000 de noi angajaţi la stat. Socialismul cu epoleţi bagă mâna adânc în buzunarul celor care muncesc onest ca să aibă bani pentru sinecuri de partid. Mediul privat a dus greul în pandemie, iar acum statul nesimţit al specialilor tot pe el pune greul. Soluţia corectă pentru România: tăierea sinecurilor, reducerea cheltuielilor cu clientela de partid, grija faţă de banul public”, a scris Cătălin Drulă, luni pe Facebook.
Contribuţiile la contractele part time sub nivelul salariului minim pe economie vor fi calculate, începând de luni, la salariul minim, costurile suplimentare fiind stabilite în sarcina angajatorului, ca parte a modificărilor fiscale adoptate de Guvern şi aplicate din luna august, scrie Profit.ro. Tot din august, cresc accizele la ţigarete, produse din categoria tutun încălzit şi alcool, iar câştigurile din jocuri de noroc vor fi impozitate mai dur.
Potrivit Profit.ro, cea mai controversată măsură din august se referă la contribuţiile la part time, care sunt acum calculate cel puţin la nivelul unui salariu minim. Guvernul a instituit obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate la nivelul salariului minim brut pe ţară, în cazul contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp partial pentru care veniturile realizate sunt sub acest nivel. Venitul luat în calcul va fi salariul minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţiile şi nu venitul realizat de salariat.
Decizia a fost contestată de unele organizaţii şi economişti. O astfel de prevedere a mai fost în vigoare în urmă cu mai mulţi ani, promovată de PSD, cu scopul declarat de a limita munca la gri, adică situaţiile în care o persoană este angajată cu normă redusă şi un salariu mai mic decât minim pe economie, dar în realitate lucrează mai mult, munca suplimentară fiind plătită nedeclarat.
În cazul în care venitul este mai mic decât salariul minim, diferenţa dintre contribuţiile calculate la venitul realizat şi cele aferente salariului minim, va fi suportată de către angajator. Măsura nu se aplică în cazul în care angajaţii part time sunt elevi sau studenţi, cu vârsta până la 26 de ani, aflaţi într-o formă de şcolarizare; sunt ucenici, potrivit legii, în vârstă de până la 18 de ani; sunt persoane cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaşte posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi; au calitatea de pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepţia pensionarilor pentru limită de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum şi a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii; realizează în cursul aceleiaşi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puţin egală cu salariul de bază minim brut pe ţară.
Sursa: Realitatea Din USR