România se împrumută în plină criză la dobânzi record, mai mari chiar decât Rusia. Președintele interimar USR – Cătălin Drulă a anunțat că țara noastră a contractat recent un împrumut la o dobândă de 9,3%, mai mare chiar decât rata la care s-a împrumutat Rusia și ajunge la o mie de euro pe secundă.

„Ne-am împrumutat – ultimul împrumut al României – la 9,3%, care este mai mult decât rata la care se împrumută Rusia. 8,8% a fost Rusia zilele astea. România – 9,3%. Asta e încrederea pe care o prezintă economia României. Inflaţia e cea mai mare. Multe ţări au probleme economice în perioada asta, dar în România (inflaţia, n.r.) e cea mai mare. La noi dobânzile sunt cele mai mari, pentru că măsurile fiscale trebuiau să fie ale unui guvern care strânge cureaua şi reduce cheltuielile – astfel încât politica fiscală să meargă în sincron cu politica monetară a BNR, care ridică ratele de dobândă (…) – dar în loc de asta, continuă să angajeze la stat, să crească cheltuieli peste tot şi efectul este unul dezastruos”, a declarat Cătălin Drulă, la un post de radio, potrivit Agerpres.

Liderul USR acuză Guvernul că datele privind creșterea economică nu ar fi reale. 

„E un pic de coafare a cifrelor. Pe partea de deficit bugetar, nu au mai rambursat TVA, pentru că aceasta, în funcţie de cum se dă semnalul politic, poate să stea mai mult la cutie. Cifrele o să arate din ce în ce mai prost şi în ritm accelerat. Este de notorietate că oamenii politici mai coafează cifrele sau le ţin cât pot într-o zonă în care să mai arate încă bine, dar prognozele, FMI, experţi, toată lumea, spun că creşterea economică se va frâna foarte brusc. Avem un deficit care, pe prognoze, inclusiv ale FMI, se duce către 7%, faţă de cel bugetat de 5,8% din PIB. Asta înseamnă că ne împrumutăm cu o mie de euro pe secundă în acest moment şi sunt bani care alimentează inflaţia”, a spus Drulă. 

Pe de altă parte, acesta a anunțat că USR susţine reducerea TVA pentru carburant de la 19% la 5%, dar a declarat că ar fi de acord şi cu o reducere a accizei.

„Dacă vor să reducă acciza, noi suntem de acord şi cu asta. Ideea e că au propus-o în februarie, după care au retras-o după două zile. Problema cea mai mare este că nu fac nimic. Uitându-mă cum se certau ieri – o să sune uşor ironic – dar mi-a venit un termen în minte – când mă uit la ei, văd nişte crizatori economici”, a mai spus Drulă.

Cătălin Drulă nu crede că anul viitor, guverrnarea nu va fi preluată de PSD; potrivit rotației convenite în cadrul coaliției PSD- PNL-UDMR.

„PSD va fugi de la guvernare”, iar președintele Marcel Ciolacu nu va prelua mandatul de premier în mai 2023, deoarece “ştie în ce condiţii economice” lasă ţara, a avertizat Drulă

“Probabil nu o să rupă coaliţia în vara asta, pentru că vara e mai pe relaxare şi au concedii de făcut şi deocamdată e bine la măcelărie, mai sunt contracte de făcut cu statul. Dar sunt convins că ne îndreptăm către o fugă a PSD-ului de responsabilitatea propriilor decizii. Niciodată în istorie PSD nu a stat să trăiască consecinţele deciziilor dezastruoase pentru economie”, a mai spus președintele interimar USR – Cătălin Drulă.

Sursa: Realitatea Din USR