Judecătorii Curții Constituţionale au amânat mai multe decizii, în contextul stării de urgenţă, printre ele aflându-se şi sesizarea Avocatului Poporului şi a ÎCCJ pe proiectul de lege privind desfiinţarea pensiilor speciale.
USR despre pensiile speciale:
“Așteptăm de trei ani eliminarea pensiilor speciale. Imediat după intrarea în Parlament, USR a început să vorbească de necesitatea eliminării pensiilor speciale. În 2017, USR a depus și proiectele de lege în acest sens: unul strict pentru pensiile speciale ale parlamentarilor, al doilea pentru desființarea a șapte categorii de pensii speciale și plafonarea pensiilor magistraților și militarilor.
Cu chiu cu vai, de abia în ianuarie 2020, Parlamentul a votat un proiect de lege de desființare a pensiilor speciale, dar nu înainte ca PSD și PNL să accepte introducerea în text a unor prevederi cu mari șanse să fie contrare Constituției.
Previzibil, Avocatul Poporului și Înalta Curtea de Casație și Justiție au atacat imediat proiectul la CCR. De atunci, așteptăm. Și tot așteptăm pentru că judecătorii CCR decid amânare după amânare invocând starea de urgență.
Acum, după ultima amânare, sesizarea pe legea care ar desființa pensiile speciale a fost împinsă tocmai pe 6 mai. Și, cel mai probabil, va mai fi o amânare, pentru că starea de urgență se prelungește până pe 16 mai.
Timp în care, „specialii” își încasează în continuare pensiile de mii de euro, cu președintele CCR în frunte, mai ales că Guvernul PNL preferă să nu dea OUG pentru eliminarea acestor categorii de pensii și nici nu dă semne că ia în calcul propunerea noastră de impozitare cu 90% a pensiilor speciale în plată care depășesc un anumit nivel”.