Preşedintele USR, Dacian Cioloş, consideră că Ziua Unirii Principatelor Române poate fi văzută ca un exemplu în contextul ameninţărilor actuale, precum “ameninţările de la graniţa de est”.

“Putem vedea ziua Unirii drept o horă într-o piaţă publică sau ca un exemplu la care să ne întoarcem privirea de fiecare dată când ne-apucă deznădejdea şi ne sperie extremismul local, ameninţările de la graniţa de est, disoluţia autorităţii publice sau dezamăgirile politice”, arată Cioloş într-un mesaj publicat, cu ocazia acestei zile, pe Facebook.

El adaugă că Unirea s-a făcut cu ambiţie, cu inteligenţă diplomatică, cu energia oamenilor şi cu sacrificii ale unor politicieni.

“Când ne întrebăm dacă ne lipseşte ceva ca să progresăm şi să fim cu adevărat un stat puternic, ne putem uita la momentul Unirii Principatelor din 24 ianuarie 1859. Unirea s-a făcut cu ambiţie, cu inteligenţă diplomatică, cu energia oamenilor pusă în slujba unui ideal şi cu sacrificii ale unor politicieni dintre care unii şi-au vândut averile pentru a avea resurse cu care să alimenteze discursul unificator, alţii au renunţat la funcţii ca să se poată constitui un singur guvern în loc de două şi o bună parte şi-au riscat viaţa”, spune Cioloş.

Liderul USR evocă momentul anului 1859, când Moldova şi Ţara Românească erau înconjurate de trei imperii, ameninţate de mari puteri militare, erau măcinate de mişcări separatiste şi de boieri complotişti, cărora unirea le ameninţa privilegiile.

“Însă o mână de idealişti din politică şi administraţie şi mai mulţi intelectuali activi au reuşit să insufle populaţiei viziunea unui singur stat, cu un singur domnitor, iar oamenii i-au urmat, în ciuda presiunii a trei imperii cu armatele la graniţe şi a comploturilor interne. Asta este lecţia Unirii de care avem nevoie astăzi”, subliniază Cioloş.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentCriză Ucraina. Pentagon: SUA au plasat 8.500 de militari în stare de alertă
Articolul următorTransparency International: România, în continuare în primele trei cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană. Care este domeniul cel mai VULNERABIL