Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, a anunțat marți că legislativul UE va încerca să modifice acordul istoric în trei puncte principale: bugetul UE pentru viitorii 7 ani, condiționarea fondurilor și resursele financiare ale UE, informează newsweek.ro.

Cioloș a salutat în postări repetate pe Twitter rezultatul negocierilor din Consiliul European, care au durat patru zile, numindu-le ”un pas istoric, pozitiv și inovator”, dar a anunțat că vor începe ”negocieri dure” cu Parlamentul European, care are drept de veto asupra propunerii făcute de șefii de stat și de guvern reuniți în Consiliul European, mai informează publicația newsweek.ro.

Șefii de stat și de guvern din UE au bătut palma marți dimineață, după patru zile de negocieri dure, asupra pachetului financiar destinat ieșirii din criza provocată de pandemia de covid-19. Pachetul e format din două părți distincte, potrivit Concluziilor finale ale summitului:

Next Generation EU – Fondul special de relansare economică, realizat în urma împrumuturilor comune în numele UE pentru prima oară în istorie, în valoare de 750 de miliarde de euro. NGEU va fi împărțit astfel statelor membre: 390 de miliarde de euro sub formă de granturi nerambursabil și 360 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

România va primi în total din cele două axe de finanțare circa 80 de miliarde de euro, potrivit președintelui Iohannis, dar până la acest moment nu știm cât din acești bani provin din bugetul multianual și cât din fondul de relansare economică.

 
Articolul precedentAcord istoric la Bruxelles: România primește o sumă record! Klaus Iohannis a câștigat, astăzi, alegerile
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 28. Când coronavirusul apelează la influenceri