Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui (USR), îl contrazice pe liderul social-democrat Marcel Ciolacu după ce acesta a afirmat că eliminarea impozitului pe salariul minim, susținută de USR, este o măsură „nesustenabilă” din punct de vedere bugetar.
„Domnul Ciolacu explică unui domn pe internet că nu sunt bani pentru reducerea impozitării muncii prin scutirea de la taxe a salariului minim. Când vine vorba să găsească bani pentru a-i cheltui pe activul de partid și firmele arondate, se găsesc mereu bani. În clasicul stil socialist, domnul Ciolacu vrea un stat care să te păcălească și să crezi că e bine: îți ia cu o mână și îți dă cu alta. În ideea că românii ar trebui să pupe mâna cu care se dă și să fugă de mâna cu care se ia. Să fie politicianul important prin faptul că el decide cine primește și cine nu. Pentru a lăsa mai mulți bani românilor care muncesc, la PSD-PNL “nu sunt bani”. Așa au răspuns mereu unei reforme adevărate a impozitării salariilor din România: zero taxe pe echivalentul salariului minim”, a scris Năsui pe Facebook.
„Zero taxe pe salariul minim nu a fost aplicat pentru că PNL nu este chiar un partid liberal și s-a opus scăderii taxelor și impozitelor în favoarea creșterii cheltuielilor statului. Altfel, cheltuielile statului au crescut din octombrie 2020 la octombrie 2021 cu 19 miliarde de lei. Zero taxe pe salariul minim este o chestiune de alegere de priorități. Dacă clasa politică ar vrea, am putea să facem munca bine plătită în România. Doar că nu vrea. Așa că rămânem cu un sistem fiscal care ne tot gonește din propria noastră țară. La un moment dat, vom înțelege și asta, dar va fi prea târziu pentru generațiile de români care vor fi plecat deja. Silite de nimic altceva decât de acest stat lacom și corupt”, a adăugat acesta.
El a făcut și o listă cu subiecte pentru care PSD și PNL au găsit resurse bugetare:
„Hai să vedem pentru ce se găsesc totuși bani:
1) PNDL 3: 50 de miliarde de lei.
2) Pensii speciale: 10 miliarde lei pe an, sumă în creștere.
3) O nouă categorie de pensii speciale de la 1 ianuarie 2022, de data asta pensii speciale pentru primari: 600 de milioane de lei pe an pentru oameni care știau foarte bine pachetul salarial când au candidat la primării.
4) Subvenții pentru partide: 339 de milioane de lei pe an.
5) Sute de agenții de stat și mii de sinecuri. Neimaginat de multe, un număr mare dintre ele stând la umbra lipsei de transparență a statului.
6) Finanțarea an de an a așa-ziselor industrii de stat care sunt în fapt găuri negre în care se duc banii românilor pe sinecuri și contracte păguboase cu firme “private” ale activului de partid”.
Sursa: Realitatea Din USR