„Nu contează cine votează, ci cel care le numără” este o vorbă ce se aplică destul de mult în România. Așa se face că, în Videle, localitate din Teleorman, au fost votați candidați de la UDMR, formațiune politică ce reprezintă maghiarimea din România. 

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, publică pe pagina sa de Facebook un proces verbal de numărare al voturilor, unde apar ștampile puse în dreptul candidaților UDMR într-o secție de votare din Videle, Teleorman, unde nu există niciun rezident de etnie maghiară. 

„Nu contează cine votează, contează cine numără voturile.
V-ați întrebat vreodată de ce UDMR, un partid oficial etnic, primește mii de voturi din localități unde nu există nicio persoană de etnie maghiară?
Iată procesul verbal de numărare a voturilor dintr-o secție de vot din Videle, județul Teleorman.
Conform ultimului recensământ în Videle locuiesc fix ZERO maghiari. Adică absolut nimeni nu s-a declarat maghiar la ultimul recensământ. Nimeni.
Cu toate acestea, UDMR a obținut 110 voturi, adică 12% din total.
Cum e posibil? Maghiari în zonă nu există.
O fi un curent de vot pro-UDMR printre românii din Videle? Absolut deloc. Dacă ne uităm în restul secțiilor de vot din oraș, sunt secții unde UDMR are zero voturi, iar în medie are două voturi per secție.
Așa că cum de a avut UDMR deodată 110 voturi în această secție?
Pentru că, în actualul sistem de numărare a voturilor, nu contează cine votează, contează cine numără voturile.
Voturile pe hârtie se numără manual de oameni. Iar acei oameni sunt reprezentanții în secții ai partidelor politice. Asta este o muncă plătită cu ~1.400 lei pentru câteva zile de muncă. Unii o fac din convingere, dar mulți o fac evident pentru bani.
Sunt peste 19.000 de secții de votare în toată țara. Deci partidelor le-ar trebui o mică armată pentru a acoperi tot. Armată pe care evident nu o au. Iar asta mai ales în zonele rurale unde primarul controlează aproape tot.
Așa că ce se întâmplă?
O negociere a partidului care poate numi reprezentați cu primarul din localitatea unde sunt secțiile de vot. Primarul primește faptul că alege oamenii pe care îi pune în secția de vot. Acei oameni iau o sumă bună pentru câteva zile. Iar partidul primește niște voturi garantate orice ar vota oamenii.
Atunci când toți oamenii dintr-o secție sunt ai primarului, nici nu mai trebuie numărate voturile. Scriu pe procesul verbal direct numărul de voturi negociate. Și aia a fost.
Așa ajunge un partid parlamentar să primească voturi chiar și acolo unde nu există niciun votant de al său.
Pentru Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) sau Biroul Electoral Central (BEC) nu contează voturile, contează procesele verbale prin care se consemnează număratul voturilor. Adică actele.
AEP și BEC nu numără ei voturile. Doar consemnează ce s-a numărat în secțiile de vot.
Iar dacă în acte scrie că partidul X a luat 100 de voturi și partidul Y a luat 200 de voturi, atunci așa e. Renumărarea este un caz excepțional destul de greu de obținut doar pentru anumite secții unde nu se închid chelie de control. Dar acelea se pot închide ușor într-o multitudine de feluri.
Cum putem opri acest mod de a falsifica democrația?
Făcând vot electronic care nu mai trebuie numărat în secție. Cu un sistem complet transparent, verificabil, cu informații în timp real, pe blockchain, într-un intranet, etc. Soluții tehnice există. SUA și Belgia fac deja asta. Chiar și în parlamentul României se votează electronic.
De putut de poate, dar ce nu există este voință politică să avem un vot corect.
Bonus, nu ar mai vota nici morții de pe liste și am avea și rezultatul corect al votului”, scrie Claudiu Năsui pe Facebook.
 

 

 
 

 
 
 
Articolul precedentAnunț făcut în premieră la Realitatea Plus de Elena Lasconi. Ce spune de candidatura la președinția României
Articolul următorUSR: După recalcularea pe noua lege a pensiilor, minerii şi energeticienii vor pierde la pensie, în medie, 1.700 de lei.