Judecătorul Cristi Danileţ a declarat miercuri că, în ultimii ani, Curtea Constituţională a României a devenit “un actor politic” şi s-a “îndepărtat de la scopul iniţial al Constituţiei”.

Cristi Danileţ, propus de Uniunea Salvaţi România pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională pe locul actualului preşedinte al CCR, Valer Dorneanu, căruia îi expiră mandatul, este audiat miercuri în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

“În ultimii ani, CCR a devenit un actor politic şi cred că s-a îndepărtat de la scopul iniţial al Constituţiei. Spun asta pentru că, atunci când interpretăm Constituţia ţării, trebuie să facem trimitere la voinţa puterii constituante din 1991 şi lucrurile care sunt în vigoare, precum şi la lucrările parlamentare din 2003, când a avut loc revizuirea Constituţiei. În 2003 s-a creat această atribuţie a CCR de a soluţiona conflicte constituţionale între autorităţi şi cred că ceea ce a vrut legiuitorul nu a fost nici pe departe să înlocuiască voinţa politică. Cred că atunci când avem organisme, instituţii, autorităţi politice, acestea, prin negocieri şi prin atitudini politice, trebuie să îşi regleze problemele, nu să se ducă cu ele la CCR. Sunt pentru o limitare a puterilor CCR. Desigur, doar pe cale jurisprudenţială, pentru că avem o jurisprudenţă a CCR care defineşte exact ce înseamnă conflictul juridic de natură constituţională”, a precizat Danileţ, informează Agerpres.

El a spus că, în cazul în care CCR declară că o lege este conformă cu Constituţia, atunci când aceasta reglementează într-un domeniu ce ţine de Uniunea Europeană, judecătorul trebuie să facă abstracţie de acea decizie a Curţii.

“Există trei decizii, din 2018, 2020 şi 2021, ale Curţii de Justiţie a Uniunii Europene care ne lămureşte cum anume noi să interpretăm dreptul Uniunii Europene. Şi anume: judecătorul român este primul judecător european, este obligat să aplice tratatele şi celelalte acte normative obligatorii. Decizia prin care s-a înfiinţat Mecanismul de Cooperare şi Verificare este una obligatorie pentru România şi efectele sale vor înceta în momentul în care va fi abrogată. Chiar dacă CCR declară că o lege este conformă cu Constituţia, atunci când aceasta reglementează într-un domeniu ce ţine de Uniunea Europeană, atunci judecătorul european, spune CJUE, trebuie să facă abstracţie de acea decizie a CCR, să aplice direct nota de drept european”, a explicat Cristi Danileţ.

Judecătorul a arătat că îşi doreşte o transparentizare a activităţii CCR.

“Nu am negociat şi nu voi negocia nimic în ceea ce priveşte cariera mea. Sunt un judecător onest, cinstit, integru. (…) Cred mult în legitimitatea Curţii, în încrederea pe care trebuie să o sădească cetăţeanului de rând şi cred eu că un popor care nu crede în propria Constituţie degeaba are Constituţie. De aceea, văd o transparentizare a activităţii CCR. Mai mult, văd o indexare tematică a jurisprudenţei sale. Mi se pare neloial publicarea şi vinderea jurisprudenţei Curţii Constituţionale. Acestea ar trebui să fie în fişe tematice pentru tot publicul. Ar trebui ca hotărârile CCR să fie redactate şi pronunţate o dată şi nu în paşi distincţi. Cred că judecătorii CCR care sunt în minoritate ar trebui (…) să îşi motiveze opiniile separate”, a mai afirmat Cristi Danileţ.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentRaed Arafat scapă de ancheta procurorilor. Instanța a respins redeschiderea dosarului privind achizițiile din pandemie
Articolul următorAnca Dragu îl critică dur pe ministrul Câciu: ”România are cel mai scăzut rating de ţară din UE”