Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, a depus astăzi la Tribunalul București o plângere împotriva refuzului DNA de a pune la dispoziție informații de interes public în cazul anchetei privind achizițiile făcute de SRI în timpul pandemiei.
La scurt timp după ce a fost instalat în fruntea DNA, Marius Voineag l-a dat afară pe Liviu Lascu, șeful parchetelor militare din DNA. Acesta tocmai ancheta o serie de achiziții de milioane de lei făcute de SRI, de pe vremea pandemiei, pentru care existau indicii rezonabile de fraudă.
„Am solicitat DNA, pe Legea 544 privind accesul la informații de interes public, să ne dea informații din rechizitoriul din cazul fraudei de la SRI. Este dreptul nostru, ca cetățeni, să aflăm adevărul despre ancheta de corupție de la SRI. Am fost nevoiți să mergem în instanță după ce însuși Voineag a declarat, într-un interviu pentru G4Media, că nu are nimic de ascuns și că va da aceste informații fără să le mai solicite presa. Însă Voineag s-a închis în birou și a băgat rechizitoriul în seif. I-am făcut solicitare pe Legea 544 să ne dea informațiile, DNA a refuzat să ni le dea. Le-am cerut să ne spună câte persoane au fost vizate de această anchetă, câte persoane au avut calitatea de suspect, care sunt gradele militare ale persoanelor care au avut calitatea de suspect, care sunt funcțiile deținute de către persoanele care au avut calitatea de suspect, ce atribuții îndeplineau fiecare dintre persoanele care au avut calitatea de suspect și câte alte persoane au mai fost menționate în acest dosar ca având posibile legături cu faptele cercetate și care nu au avut vreo calitate până la data clasării și, de asemenea, care sunt gradele militare, precum și funcțiile deținute. Cineva minte, fie procurorul-șef DNA, Marius Voineag, fie Liviu Lascu, fostul șef al parchetelor militare din DNA”, a explicat Cristian Ghinea.
Într-un interviu pentru presă, procurorul-șef al DNA a încercat să minimizeze importanța anchetei care viza posibile acte de corupție la Serviciul Român de Informații, dar procurorul Liviu Lascu a reacționat și a declarat că ancheta sa viza, în calitate de suspecți, „șase angajați ai SRI, dintre care doi ofițeri superiori, șefi ai unor compartimente și servicii”.
Sursa: Realitatea Din USR