Cristina Iurișniți, deputat USR de Bistrița-Năsăud, spune că peste un sfert de milion de elevi din România nu au nici acces la internet, nici dispozitive electronice cu care să se conecteze. În Bistrița-Năsăud, peste 3.000 de elevi au rămas în afara procesului de învățare din școli, în timp ce administrațiile locale cheltuiesc bani în alte scopuri.

 

Potrivit Cristinei Iurișniți, singura investiție viabilă pe termen mediu și lung pentru a pregăti cetățeni europeni activi pentru viitor este educația, însă în această perioadă foarte mulți elevi diun țară nu au acces la internet, dar nici dispozitivele electronice necesare cu care să se conecteze. Totuși, mai arată deputata bistrițeancă, totul depinde de voința administrațiilor locale.

Învățământul prin intermediul platformelor online s-a dovedit a fi soluția pentru a ține conectați copiii de vârstă școlară la procesul de învățare. Din păcate însă, conform datelor oficiale, la nivelul întregii țări peste un sfert de milion de elevi nu au nici acces la internet, nici dispozitive electronice cu care să se conecteze.

Așa cum am mai spus, două sunt direcțiile de acțiune pentru ca acest lucru să devină posibil pentru toți copiii, dar stă în capacitatea de înțelegere și în voința decidenților de la nivelul administrației publice locală să facă acest lucru: introducerea internetului gratuit – cu bani europeni – în localități și subvenținarea achiziției de dispozitive de acces – tablete, laptopuri – pentru elevi și profesori.

În privința subvenționării achiziției de dispozitive electronice, gen tablete sau chiar laptopuri, pentru elevi și profesori, situația stă chiar mai jalnic decât în ceea ce privește asigurarea accesului liber la internet prin rețelele publice“, spune Cristina Iurișniți.

În ceea ce privește județul Bistrița-Năsăud, peste 3.000 de elevi din familii defavorizate sunt neluați în seamă de administrațiile locale.

Deși se știe că 3.100 de elevi au rămas practic în afara procesului de învățare din școli în județul Bistrița-Năsăud, nici până la această oră administrațiile locale nu au dat semne că e timpul să intervină și să sprijine familiile defavorizate pentru achiziția de astfel de dispozitive pentru copiii de vârstă școlară. Și asta în timp ce cheltuie bani cu nemiluita încă, pentru evenimente culturale sau publicitate/propagandă mass-media, din bugetele publice“, susține Cristina Iurișniți.

Aleasa bistrițeancă spune că primăriile cheltuiesc bani pentru evenimente culturale și publicitate, în loc să acorde atenție elevilor fără posbilități de a accesa platformele online în perioada crizei sanitare.

Un exemplu elocvent este chiar Primăria municipiului Bistrița care și pentru acest an menține alocați peste 700.000 de lei (șapte miliarde de lei vechi) pentru evenimente culturale, respectiv peste 46.000 de lei (patru sute șaizeci de milioane de lei vechi) pentru publicitate/propagandă mass-media. În tot acest timp a refuzat constant să acorde atenție problemei elevilor fără posibilitate de a accesa cursurile online pe perioada crizei sanitare.

Susțin în continuare că trebuie să acordăm cu toții importanța cuvenită educației, Iar rolul administrațiilor locale este și acela de a investi în infrastructura necesară și de a sprijini familiile fără posibilități materiale să fie capabile să își mențină în continuare copiii conectați la procesul de învățământ“, precizează Cristina Iurșniți.

Sursa: Realitatea de Bistrita-Nasaud

Articolul precedent100% TU DECIZI! Lia Olguța Vasilescu, karatista iute la mânie. Arestată preventiv pentru mai multe infracțiuni
Articolul următorPSD a respins în Senat impozitarea pensiilor speciale cu 90%