Deputatul USR, Cristina Prună a atras atenţia asupra importanţei pe care o are industria bateriilor în dezvoltarea economică si energetică a României, într-o postare pe pagina sa de Facebook şi a comparat dezvoltarea Ungariei în acest domeniu cu cea a României.

“În timp ce Ungaria face consultări largi cu industria, sectorul academic şi financiar pentru a face paşi înainte în dezvoltarea sectorului de producţie a bateriilor, noi batem pasul pe loc. Ungaria anunţase de altfel că are în plan să dezvolte 4 fabrici de producţie a bateriilor şi să devină un lider în Europa de Est.

Am subliniat de nenumărate ori potenţialul economic şi strategic al industriei bateriilor. Este un sector care se va dezvolta puternic pentru atingerea obiectivului neutralităţii climatice al UE până în anul 2050. Vorbim de o piaţă globală evaluată la aproximativ 250 de miliarde de euro pe an, începând cu anul 2025.

Cererea şi producţia de maşini electrice sunt în plină expansiune. Bateriile sunt esenţiale şi în susţinerea dezvoltării industriei de energie regenerabilă, care creşte şi ea rapid. În aceşti ani vom determina ce fel de ţară ne dorim să fim – doar o piaţă de desfacere sau o ţară cu un rol activ la nivel european în asigurarea necesarului de baterii. Ca să ne facem o idee, deja Renault a anunţat că va produce noul model Dacia electric în China.

Ca de obicei abordarea noastră e una greşită, cu politici care să vizeze exclusiv consumul – în prezent oferim o subvenţie extra-generoasă (10.000 euro!) la achiziţionarea unei maşini electrice – luând bani de la noi toţi şi dând către câţiva care pot să îşi achiziţioneze o maşină electrică. Însă, politici pentru stimularea dezvoltării, la noi în ţară, a unor lanţuri de producţie cu valoare adăugată mare, adaptate la noile schimbări industriale, nu avem.” a scris Cristina Prună pe Facebook.

 

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentSondaj realizat la comanda PER. Cum stau partidele cu trei săptămâni înainte de alegeri?
Articolul următorSenatorul USR Mihai Goţiu: ”Înfiinţarea DNA-ului pădurilor este condiţie a USR PLUS pentru formarea unei eventuale coaliţii de guvernare”