Copreşedintele USR PLUS Dacian Cioloş a declarat luni că premierul guvernului care va rezulta după alegerile parlamentare nu e decis acum, “din discuţii la televizor sau la telefon”, afirmând că “ar fi bine ca preşedintele să aibă mai puţine opinii partinice şi să-i lase pe alegători să hotărască “cine, ce partid, ce rezultat va avea”.

“Premierul nu e decis acum, din discuţii pe care le avem la televizor, la telefon sau în oricare altă parte, acum discuţia e despre ce vrea să facă fiecare partid, ce candidaţi are şi după aceea să înceapă acest gen de discuţii. Deocamdată, nu asta e prioritatea mea. Bine ar fi ca şi preşedintele (Klaus Iohannis – n.r.) să aibă mai puţine opinii partinice şi să lase alegătorii români să decidă cine, ce partid, ce rezultat va avea. Oricum, preşedintele are acest drept pe care i-l dă Constituţia, de a desemna premierul. Deci, o să aibă posibilitatea să-şi exprime opinia”, a precizat Cioloş pentru “Libertatea”.

Liderul USR PLUS a adăugat că jocurile în ceea ce priveşte desemnarea premierului post-parlamentare nu sunt făcute, menţionând că nu este treaba lui faptul că preşedintele Klaus Iohannis a declarat că îl va desemna prim-ministru tot pe Ludovic Orban.

“Nu au cum să fie făcute (jocurile – n.r.). Oricine, inclusiv preşedintele, are dreptul la opinie. Cred că nici preşedintele nu poate să ştie 100% că PNL va ieşi pe prima poziţie şi că PNL îl va desemna pe premier. Înţelegerea mea a fost că, dacă PNL iese pe prima poziţie, va trebui să desemneze un premier de la PNL, că asta e opinia dânsului acum. Dar asta nu e treaba mea, asta e treaba PNL cu dânsul. Problema mea acum şi obiectivul nostru – să le spunem oamenilor că venim cu un plan de guvernare complet, cu un plan, cu o viziune despre România, avem şi oameni în spate”, a afirmat Cioloş.

Cioloş a precizat că relaţia sa cu preşedintele Klaus Iohannis este una “bună, deschisă, de colaborare”, însă apreciază că din păcate şeful statului se “substituie câteodată Guvernului şi chiar susţine în mod proactiv PNL”.

“E aceeaşi relaţie pe care am avut-o dintotdeauna de când am colaborat, o relaţie bună, deschisă, de colaborare, discutăm din când în când. V-am spus că şi eu încerc, din poziţia pe care o am în Parlamentul European, să fac cât mai multe lucruri pentru România. Pentru asta am nevoie de colaborare şi cu alţi compatrioţi în poziţii cheie la nivel european şi în acest context am discuţii şi cu preşedintele. Câteodată eu îl sun, câteodată mă sună dânsul (…)”, a precizat Cioloş pentru “Libertatea”.

„Din păcate, preşedintele a preluat în mod proactiv această comunicare pe care ar trebui să o facă Guvernul, pentru că Guvernul are mai puţină încredere din partea cetăţenilor şi atunci sentimentul meu e că preşedintele a preluat cumva această responsabilitate. Dânsul e într-adevăr foarte activ în ultima perioadă, nu doar în declaraţii şi în comunicare, dar şi în iniţierea unor decizii pe care apoi le ia Guvernul. Văd că se substituie câteodată Guvernului, chiar susţine în mod pro-activ PNL. Probabil că mai multă echidistanţă în campania electorală ar prinde bine pentru toată lumea. Dar încă o dată, domnul preşedinte Iohannis e un politician experimentat, e la al doilea mandat şi sunt convins că ştie ce face”, a mai afirmat Cioloş.

 

 

 

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentIonuț Rusu și Florin Cocargeanu, noii viceprimari ai municipiului Constanța
Articolul următorUSR PLUS despre deciziile guvernului: ”Unele măsuri nu au fundamentare științifică”