Campania de vaccinare anti-Covid-19 din România ar trebui să ţină cont de realităţile din teren şi nu de aerele de privilegiaţi pe care le pot avea unii care lucrează la stat sau care s-au obişnuit cu sistemul de pile şi relaţii prin care se bagă în faţă, declară la RFI co-preşedintele USR PLUS Dacian Cioloş. El precizează că încă nu s-a vaccinat, pentru că există alte categorii de persoane care trebuie privilegiate.

Dacian Cioloş cere ca în campania de vaccinare anti-Covid-19 din România să fie privilegiate persoanele care chiar au nevoie să fie vaccinate prioritar.

”Dincolo de aceste constrângeri care sunt impuse de limitările livrărilor sau de întârzieri, întreruperi ale livrărilor, vreau să spun că avem asigurări că în perioada următoare, chiar în săptămânile următoare, livrările vor creşte, pentru că va intra şi Astra Zeneca, a treia companie care are un vaccin validat, deci ne aşteptăm ca aceste sincope să fie rezolvate, mai ales că s-au rezolvat şi anumite probleme tehnice la companiile care au întrerupt livrări (…). Dincolo de asta, mi se pare foarte important ca acel sistem, acea platformă de înregistrare a cetăţenilor pentru vaccinare să fie transparentă, să funcţioneze şi în mod clar, asta am mai spus-o de mai multe ori şi în coaliţie şi colegilor din Guvern, trebuie privilegiate persoanele care chiar au nevoie”, a declarat el.

Copreşedintele USR PLUS spune că nu vrea să se vaccineze înaintea altora care chiar au nevoie acum.

”Haideţi, povestea cu esenţialii… sigur, esenţiali sunt medicii, sunt profesorii, dar parlamentari, politicieni, tot felul de funcţionari care s-au învăţat cu privilegiile, pentru că lucrează la stat, cred că trebuie găsite mijloace pentru a face această diferenţă între cei care cu adevărat au nevoie şi cei care se numesc ei esenţiali. Uitaţi, eu sunt în situaţia în care mama mea e planificată abia la începutul lui martie, deci evident, eu nu pot să-mi permit, are peste 70 de ani, are mai multe probleme de sănătate, eu unul nu pot să-mi permit să mă duc să spun că sunt esenţial, sunt mai esenţial decât mama, care e în situaţia în care e”.

Întrebat dacă asta înseamnă că încă nu s-a vaccinat, Dacian Cioloş a răspuns: ”Nu, nu m-am vaccinat şi am şi spus că n-o să mă înghesui, până când nu văd că lucrurile funcţionează în direcţia bună, în direcţia normală. Obiectivul la nivel european şi preşedinta Comisiei Europene s-a angajat să asigure vaccinurile prin contractele care au fost negociate, în aşa fel încât până la sfârşitul verii să avem 70% din populaţia Europei potenţial vaccinată, evident, e vorba de cei care doresc să se vaccineze, pentru că ăsta este un alt element important (…), dar pentru cei care doresc să se vaccineze şi văd că sunt din ce în ce mai mulţi, să aibă posibilitatea asta (…). Deci cred că e important şi în România să facem cu adevărat o ierarhie, care să ţină cont de realităţile din teren şi nu de aerele astea de privilegiaţi pe care le pot avea unii care lucrează la stat sau care s-au obişnuit cu sistemul acesta de pile şi relaţii prin care se bagă în faţă”.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentEuroparlamentarul USR Vlad Gheorghe anunță o petiţie la Parlamentul European pe tema tăierilor ilegale din pădurile României
Articolul următorREGULILE de redeschidere a școlilor și grădinițelor în România din 8 februarie. Miniștrii Educației și Sănătății au semnat Ordinul comun