România a excelat în momentul aderării la Uniunea Europeană, după care s-a lăsat pe tânjală, a declarat vicepreşedintele USR Dan Barna, miercuri, la o dezbatere. “România, în aceşti 15 ani (…), poate fi evaluată pe modelul ‘brânză bună în burduf de câine’ (…) Am excelat în momentul în care am avut cuţitul la os (…) şi a trebuit să performăm (…) Acel 2007 atât de important şi ceea ce a urmat, ne-am pregătit foarte bine, am făcut ce era de făcut (…), pentru România nu a existat şi nu există nici în prezent un plan B faţă de Uniunea Europeană. Singura opţiune pe care noi o avem este acest proiect şi atunci, având cuţitul la os, am făcut ceea ce era necesar – să spun – bine la momentul acela, după care, pe mecanismul elevului ‘brânză bună în burduf de câine’, ne-am lăsat pe o tânjală, la modul: ‘Suntem în UE (…) ce o să facă? Că afară nu pot să ne dea'”, a afirmat Dan Barna la Forumul EUROSFAT 2022.
În opinia sa, aderarea României la Uniunea Europeană este probabil cea mai importantă realizare a ţării noastre după Unirea din 1918. Dan Barba crede că solidaritatea reprezintă cea mai importantă lecţie pe care România a învăţat-o în cei 15 ani de la integrarea în UE.
Pe de altă parte, potrivit acestuia, clasa politică a privit aderarea la UE “prea mult ca pe o oportunitate şi aproape deloc ca pe o responsabilitate”. El consideră că, după 15 ani de la integrarea în UE, România este la “vârsta pubertăţii, cu belelele asociate”. În opinia sa, apartenenţa României la UE şi NATO au asigurat ţării noastre “o umbrelă de confort” fără de care probabil ar fi fost “într-o situaţie mult mai dramatică”.
“S-a dublat PIB-ul, veniturile au crescut, sunt drumuri mai bune ca acum 15 ani, dar departe de oportunitatea şi potenţialul pe care le au această ţară (…). Suntem un elev teribil de mediocru”, a adăugat Dan Barna. Europuls – Centrul de Expertiză Europeană a lansat a X-a ediţie a Forumului EUROSFAT 2022: “Drumul spre maturitatea europeană”.
Sursa: Realitatea Din USR