“Comisia a prezentat statelor membre o propunere de relaxare a actualelor restricții privind călătoriile neesențiale către UE pentru a ține seama de progresele campaniilor de vaccinare și de evoluțiile situației epidemiologice din întreaga lume”, informează eurodeputatul Dan Motreanu.  

“Pe teritoriul UE vor putea intra din motive neesențiale nu numai toate persoanele care sosesc din țări cu o situație epidemiologică bună, ci și toate persoanele cărora li s-a administrat ultima doză recomandată a unui vaccin autorizat de UE.
 
Imagine
 În plus, dacă statele membre decid să scutească persoanele vaccinate care locuiesc pe teritoriul lor de obligația de a prezenta un   test PCR negativ și/sau de obligația a intra în carantină, atunci ar trebui să îi scutească de aceste obligații și pe călătorii vaccinați   din țări terțe. Acest proces va fi facilitat odată cu implementarea Certificatului European COVID-19.
 În același timp, este necesar să se mențină vigilența, în contextul apariției unor noi variante ale virusului SARS-CoV-2. În acest   scop, Comisia a propus un nou mecanism de activare a „frânei de urgență”, care să fie coordonat la nivelul UE și care ar limita   riscul ca aceste variante să pătrundă pe teritoriul UE. Astfel, statele membre vor putea să acționeze rapid și să limiteze temporar la   un nivel minim strict necesar călătoriile din țările afectate pe perioada necesară pentru a pune în aplicare măsuri sanitare adecvate.
 Persoanele care călătoresc din motive esențiale, inclusiv personalul medico-sanitar, lucrătorii transfrontalieri, lucrătorii agricoli  sezonieri, personalul din sectorul transporturilor și persoanele care călătoresc din motive familiale imperative sau care vin să studieze vor fi autorizate în continuare să între în UE, indiferent dacă sunt sau nu vaccinate și indiferent din ce țară sosesc.
Propunerea Comisiei urmează să fie adoptată curând de reprezentanți Statelor UE, în Consiliu. Consiliul va trebui să analizeze lista țărilor terțe exceptate de la aplicarea restricțiilor de călătorie și va continua să efectueze o astfel de analiză o dată la 2 săptămân”, mai arată Motreanu. 

Sursa: Realitatea de Giurgiu

Articolul precedentMinistrul Mediului despre cel mai mare urs din România, împușcat în Covasna: ”Un lucru este cert: acolo sunt mai mulţi urşi-problemă”
Articolul următorEXCLUSIV Cum se implică Valeriu Gheorghiță în maratonul vaccinării