Eurodeputatul Dan Motreanu a informat, astăzi, că, în calitatea sa de membru PPE în Comisia pentru dezvoltare regională (REGI), lucrează la un raport referitor la politica de coeziune, instrument de reducere a disparităților în materie de sănătate și de intensificare a cooperării transfrontaliere în domeniul sănătății.
 
Potrivit lui Dan Motreanu, raportul evidențiază nevoia de servicii medicale disponibile în timp util pentru locuitorii din zonele rurale; solicită măsuri îndrăznețe în cadrul politicii de coeziune, pentru a motiva personalul medico-sanitar să înceapă sau să reia activitatea profesională în zonele rurale; solicită utilizarea fondurilor politicii de coeziune pentru a îmbunătăți condițiile de muncă ale personalul medico-sanitar, cu scopul de a-l menține în regiunile mai puțin dezvoltate; propune utilizarea pe scară largă a tehnologiilor avansate, cum ar fi e-sănătatea, ca parte integrantă a conceptului de „sate inteligente”.
Imagine
 
“România va beneficia de 6,25 miliarde de euro in următorii 7 ani pentru consolidarea sistemului medical: 4 miliarde de euro prin Programul Operațional Sănătate 2021 – 2027. Se vor finanța următoarele:
-spitalele regionale;
– programe de diagnosticare precoce și tratament, în special pentru persoane aparținând grupurilor vulnerabile (ex. cancer pulmonar, cancer prostată, cancere ginecologice, cancere ale capului și gâtului, testare genetică cancer col uterin, cancer mamar, cancer colorectal, hepatite/ HIV SIDA, screening metabolic, tuberculoză, testare genetică, screeningul factorilor de risc comuni ai bolilor cornice etc.)
-măsuri de diagnosticare precoce și/sau tratament antenatal/neonatal/postnatal
-creşterea capacităţii de îngrijire medicală a pacienților cu boli rare – neurologie pediatrică
-creşterea capacităţii de îngrijire medicală a pacientului critic cu patologie vasculară cerebrală acută
-îmbunătățirea serviciilor medicale și a infrastructurii în domeniul terapiilor celulare inovative în hematologie și transplant medular
– optimizarea managementului bolilor cronice hepatice/pancreatice și al cancerelor hepatobiliare/ pancreatice/urologie și transplant renal
-dezvoltarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino la standard de bună practică în fabricație (BPF/GMP) și bună practică de laborator (BPL/GLP).
 
2,45 miliarde de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)
 
Fondurile vor susține reabilitarea și modernizarea clădirilor unităților sanitare, dotarea cu aparatură și echipamente medicale a acestora, reorganizarea circuitelor, cu asigurarea unor circuite temporare în caz de epidemii, pandemii, precum și alte măsuri necesare creșterii rezilienței în sfera oncologică, a bolilor cardio-vasculare și ATI. Se prevăd:
-200 de centre comunitare construite sau renovate, cu dotări noi şi personal
-3000 de cabinete de asistenţă medicală primară dotate si renovate, în special la sate
-26 secţii de terapie intensivă nou-născuţi, inclusiv ambulanţe transport nou-născuți
-30 de ambulatorii reabilitate/modernizate/extinse/dotate
-10 unităţi medicale mobile”, susține Motreanu.  

Sursa: Realitatea de Giurgiu

Articolul precedentCioloș, mesaj ferm către Cîțu: „Să se hotărască! NU vom negocia cu PSD și AUR” – Când scăpăm de criza politică
Articolul următorDacian Cioloș, atac la adresa PNL: O minoritate vocală a luat captivă o societate întreagă