Deputatul USR Emanuel Ungureanu face acuzații grave și vine cu dovezi în cazul reutilizării dispozitivelor cardiace luate de la cadavre. Ungureanu spune că Ministerul Sănătății știa de 4 ani despre această practică, „dar a tăcut”.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu arată documente potrivit cărora practica reutilizării dispozitivelor medicale prelevate de la decedați ar fi fost cunoscută de peste patru ani de șefii CJAS Iași, DSP Iași și ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

„Neregulile din Spitalul Sfântul Spiridon din Iași erau însă acoperite de responsabilii din Ministerul Sănătății, așa cum face acum și actualul ministru, Alexandru Rafila. Printr-o serie de adrese trimise în 2018, șefilor Casei de Asigurări de Sănătate Iași, DSP Iași și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, doctorul cardiolog Dan Tesloianu și managerul de atunci al Spitalului Sfântul Spiridon din Iași, Ioan Bârliba, informau că, în contextul fondurilor insuficiente asigurate și pentru „reducerea la maximum a cheltuielilor”, au recurs la „reutilizarea stimulatoarelor resterilizate recuperate de către centru nostru sau din alte centre din țară”. Cu alte cuvinte, practica reutilizării dispozitivelor medicale de la decedați era cunoscută de mai bine de patru ani de responsabili din Ministerul Sănătății și nimeni nu a luat nicio măsură pentru protejarea drepturilor pacienților”, transmite USR.

De asemenea, Ungureanu spune că nimeni din Miniterul Sănătății nu ia în prezent măsuri față de actualul manager al Spitalului Sfântul Spiridon, „deși au fost constatate numeroase nereguli”, iar spitalul riscă „să se prăbușească la primul cutremur”.

„În subiectul problemelor grave de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, ministrul Alexandru Rafila și doamna Georgeta Bumbac, director în Ministerul Sănătății, sunt direct responsabili. Datorii mai vechi de trei luni, un bloc operator neconform, nerenovat după standarde din anul 2000, și multe alte dovezi ale dezastrului din Spitalul Sfântul Spiridon Iași, toate sunt detaliate într-un raport de audit pe care ministrul Rafila a refuzat să-l facă public. Probabil ca să-l acopere pe managerul în funcție, care în 2018, când doctorul Tesloianu și managerul de atunci informau că se refolosesc dispozitive medicale, era director medical în spital. Adică, era direct responsabil de ceea ce se întâmpla în Spitalul Sfântul Spiridon. Iar ministrul Rafila, în loc să-l demită, îl cheamă la mediere”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Medicul Dan Nicolae Tesloianu, din Iași, a fost arestat preventiv în dosarul stimulatoarelor cardiace luate de la cadavre și implantate altor pacienți.

„Suspectul și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu, cu intenție, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017- august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște, ignorând riscul de a provoca pacienților probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deși acest lucru este interzis de legislația primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicția reutilizării acestora”, au aratat procurorii.

Din probele administrate până în prezent, a rezultat că medicul suspect a operaționalizat o rețea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienți decedați, fără respectarea prevederilor legale și fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparținătorilor.

Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de proveniență) și, în consecință, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătății, certificate de garanție și documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare.

„O mare parte dintre intervențiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienți decedați, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaționalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacții de natură a conduce la simptomatologia specifică”, mai arată procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală a PÎCCJ au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de cinci persoane fizice (inclusiv medicul suspectat și reținut), având calitatea de medici la un spital din municipiul Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită, precum și efectuarea în continuare a urmăririi penale față de alte patru persoane fizice, având calitatea de pacienți ai unui spital din municipiul Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.

Față de unul dintre suspecții medici, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligația de a nu mai exercita profedia de medic.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentCătălin Drulă, liderul USR: “Marius Budăi, ministrul PSD al pensiilor speciale, fuge de Parlament”
Articolul următorUSR: Legile Educaţiei prezentate luni de ministrul Ligia Deca rămân “la nivel de intenţii frumoase” şi abordează “doar schimbări tehnice, marginale”