Joe Biden a lansat cel mai dur avertisment de la începutul războiului din Ucraina. Mesajul e transmis chiar de ziua liderului de la Kremlin – Vladimir Putin.

Președintele Joe Biden a transmis un avertisment dur legat de pericolul major din spatele amenințărilor nucleare ale președintelui rus – Vladimir Putin, în timp ce Moscova continuă să se confrunte cu eșecuri militare importante  în Ucraina, după peste opt luni de război.

Preşedintele Joe Biden a declarat joi că riscul unui “Armageddon” nuclear este la cel mai ridicat nivel de la criza rachetelor din Cuba din 1962, în timp ce oficialii ruşi vorbesc despre posibilitatea de a folosi arme nucleare tactice după ce au suferit eşecuri masive în invazia în Ucraina, relatează AP.

„Prima dată de la criza rachetelor din Cuba avem o amenințare directă cu folosirea unei arme nucleare, dacă lucrurile continuă pe drumul pe care îl merg”, a avertizat Biden în declarațiile făcute la o strângere de fonduri a Partidului Democrat la New York.

„Nu cred că există posibilitatea de a folosi cu ușurință o armă nucleară tactică și de a nu ajunge la un Armaghedon”, a mai avertizat Joe Biden.

Este cel mai dur avertisment de pâna acum și neașteptat al lui Joe Biden prin invocarea unui Armaghedon, la un asemenea eveniment de strângere de fonduri, dar și după ce consilierii săi, de la securitate națională până la Departamentul de Stat al Pentagonului, au fost mult mai temperați în aprecieri, comentează CNN. Consilierii președintelui Biden au ieșit public și au spus că iau amenințările lui Putin în serios însă în acest moment „nu se vede o mișcare de acest tip la Kremlin”.

Biden a mai declarat că preşedintele rus Vladimir Putin este “un tip pe care îl cunosc destul de bine” şi că liderul rus “nu glumeşte atunci când vorbeşte despre utilizarea armelor nucleare tactice sau a armelor biologice sau chimice”.

Liderul de la Casa Albă a sugerat chiar că ameninţarea din partea lui Putin este reală “pentru că armata sa … s-ar putea spune că ce este semnificativ neperformantă”.

„Încerc să-mi dau seama care este portița de ieșire la care se gândește Putin? Unde găsește o cale de ieșire? Când se află într-o poziție în care nu numai că își pierde prestigiul, ci își pierde și puterea semnificativă în Rusia?”, a mai adăugat Biden, potrivit CNN.

Comentariile lui Biden vin în momentul în care SUA analizează cum să răspundă la o serie de scenarii potențiale, inclusiv temerile că rușii ar putea folosi arme nucleare tactice, potrivit a trei surse informate despre cele mai recente informații.

Nu este clar dacă ieșirea publică Biden s-a referit la o nouă schimbare în intențiile Rusiei. Pentu că, în această săptămână, oficialii americani au declarat că nu au observat nicio schimbare în poziționarea forțelor nucleare ale Rusiei care să impună o modificare a poziţiei de alertă a forţelor nucleare americane.

„În această etapă, nu avem nicio informație care să ne determine să ne schimbăm postura strategică de descurajare și nu evaluăm că președintele Putin a luat decizia de a folosi arme nucleare în acest moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder.

Oficialii americani au avertizat de luni de zile cu privire la perspectiva ca Rusia să folosească arme de distrugere în masă în Ucraina, deoarece s-a confruntat cu o serie de eşecuri strategice pe câmpul de luptă, dar remarcile lui Biden au marcat cele mai dure avertismente emise până acum de guvernul american cu privire la ameninţarea nucleară.

Articolul precedentCătălin Drulă dă replica PNL: Bode a ieșit astăzi cu fumigene penibile
Articolul următorMinistrul Energiei nu a tras niciun euro în 3 ani din cele 13 miliarde alocate modernizării energetice