Veste bună din Parlament! Inițiativa deputatului Tudor Pop de a include proiectul “Caravana cu medici” în Legea Sănătății a fost adoptată.
Proiectul ”Caravana cu medici” a fost inclus în legea sănătății pentru a oferi sutelor de cadre medicale care s-au implicat în această inițiativă o recunoaștere binemeritată și totodată un cadru legislativ necesar pentru a dezvolta acest tip de intervenție medicală la nivel național.
„Proiectul se adresează în special României rurale, sutelor de mii de oameni aflați în zone care nu beneficiază nici măcar de servicii medicale primare și nu au acces la sistemul sanitar din motive economice, infrastructură sau pur și simplu pentru ca nu le permite starea fizică să se deplaseze la un spital – în ultimii cinci ani, peste 8000 de persoane au beneficiat în mod direct de intervenția celor peste 70 de caravane tematice desfășurate.”, transmite deputatul USR Tudor Pop.
Propunerea legislativă, inițiată de deputatul Tudor Rareș Pop, membru în Comisia pentru Sănătate și Asociația ”Caravana cu Medici”, recunoaște acest efort susținut exclusiv din donații și voluntariat, și pune fundația pentru dezvoltarea treptată a unui program național de intervenție la firul ierbii, care să acopere costurile de desfășurare a caravanelor, decontarea serviciilor medicale prestate sau formarea de programe dedicate de screening pe diverse afecțiuni.
În forma votată astăzi, inițiativa prevede desfășurarea caravanei în spații care au autorizație sanitară de funcționare sau în corturi medicale special amenajate cu notificarea direcției publice de sănătate județene sau a municipiului București.
Caravana se derulează pe parcursul a una – două zile, are o echipă multidisciplinară care consultă 50 – 150 persoane, adulți și copii. Evaluarea stării de sănătate a populației se face prin consultații de specialitate în medicină internă, cardiologie, oftalmologie, ginecologie, pediatrie, dermatologie etc. În urma examinărilor, sunt eliberate scrisori medicale cu rezultatul bilanțului clinic și paraclinic, precum și recomandări terapeutice care vor fi urmate sub îndrumarea medicului de familie.
Scopul principal al Caravei cu Medici, cu filiale în București, Iași, Cluj, Timișoara, Brașov este de a oferi locuitorilor din mediul rural asistență medicală de bază, de a crește gradul de conștientizare a testelor de screening și de a educa populația rurală să aibă grijă de sănătatea sa.