Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, i-a criticat joi pe președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă într-un interviu la Europa Liberă.
Drulă l-a caracterizat pe Iohannis drept ”un președinte – fantomă”, care e absent din spațiul public și ”a trădat electoratul” după aducerea PSD la guvernare.
În același timp, liderul USR susține că premierul Ciucă nu are autonomie politică, fiind plasta în funcție de Iohannis doar pentru a răspunde la comenzi.
Principalele declarații ale lui Drulă:
- În timp ce, pe liniile mari, stăm bine, vorbim de alinierea la NATO, la Uniunea Europeană, partenerii noștri occidentali se uită cu îngrijorare la evoluțiile de regres democratic pe care le are România.
- Vorbim de amenințări la adresa independenței justiției, amenințări către presă, o dorință de a forma un bloc unit enorm care să domine clasa politică. Mă refer la această alianță militaro-socialistă PNL-PSD. Toate acestea sunt privite cu îngrijorare de partenerii noștri transatlantici. O țară trebuie condusă de un lider real, nu de unul fantomă. A fost în ultimii opt ani. Cu dublu înțeles al acestui cuvânt. Pe de o parte, această absență și, pe de altă parte, această componentă de învăluire, de trădare. Ne-a spus că inamicul numărul unu al României este PSD, ne aducem aminte cum accentua: „PSD, dragi români, este pericolul la adresa României”, după care a făcut toate eforturile pentru a da USR afară de la guvernare și a forma acest bloc monolit cu PSD.
- Se simte puternic această absență a președintelui, un mandat definit prin aducerea PSD la guvernare și prin absență. Cumva pare că, după ce ne-am indignat, ne-am resemnat cu toții. Ceea ce am vrea să vedem în viața publică ar fi mai multă prezență, mai mult leadership și, da, în contextul războiului, cred că CSAT ar trebui să aibă un rol mult mai activ.
- Premierul Ciucă n-are nicio viziune. El este un personaj inventat și plasat acolo, convenabil, de Iohannis, cel care înainte a adus „o echipă câștigătoare”, cu Florin Cîțu. Schimbă acești oameni, care, iată, sunt și șantajabili.
- Se aleg oameni cu probleme, oameni limitați, de care atârnă un plagiat. Probabil că, dacă la un moment dat, premierul Ciucă n-ar mai răspunde sau ar avea ceva semne de independență, dintr-odată ancheta de plagiat ar progresa. Putem vedea acest scenariu.
- Riscurile majore în PNRR sunt să se blocheze programul prin nerealizarea reformelor și foarte slaba contractare a proiectelor de investiții.
- Spre exemplu, la Ministerul Transporturilor, este contractat același contract care era și pe vremea când eram ministru, respectiv avem 3 la sută contractat în prezent, din cele 7,5 miliarde de euro, iar pentru jumătate din sumă, pentru aproximativ 4 miliarde de euro, nu avem nici măcar licitațiile lansate.
- Jumătate din PNRR-ul enorm pe Transporturi, iar Transporturile reprezintă un sfert din PNRR-ul României și este cea mai mare sumă dintr-o țară europeană pe zona de Transporturi, pentru jumătate nu avem licitații lansate, iar pentru cealaltă jumătate nu avem contracte semnate. Avem contract semnat pentru 3 la sută. Atât.
- Din incompetența acestei guvernări. Avem Autostrada A7, este cel mai mare proiect de infrastructură rutieră din toate PNRR-urile din Europa, autostradă completă de 320 de kilometri, o axă nord-sud a Moldovei, conectare cu București, cu autostrada A3 București-Ploiești, un proiect de 3 miliarde de euro. Nici măcar un kilometru nu este în prezent contractat.
- Licitația pentru primul sector Ploiești Brașov, pentru 60 de kilometri, a fost lansată la 1 iunie, acum aproape un an, în mandatul meu. Ofertele au fost depuse la o săptămână după ce mandatul meu s-a încheiat, în 15 septembrie. Nu avem câștigător desemnat și contract semnat pe niciunul dintre loturi. Aceeași situație este și pe restul proiectelor de infrastructură din PNRR.
- Oportunitatea enormă, acești aproape 30 de miliarde de euro, care ar fi trebuit să ajute economia, este pe cale de a fi pierdută din proasta performanță a acestei guvernări.
Sursa: Realitatea Din USR