Vicepremierul României, Dan Barna, susține că legea salarizării pregătită de coaliția de guvernare va viza foarte clar sporurile și salariile din sectorul public. În acest sens, unele salarii ar putea să creacă, iar unii angajați de la stat cu siguranță trebuie să plece. „Da, oamenii care trec doar să semneze condica n-au ce să caute în minister”, a spus Dan Barna.

„Am eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor. Dacă n-am fi început cu noi evident că n-am fi avut credibilitate în fața altora. Soluţia corectă este ca pentru fiecare categorie să ai câte o lege distinctă, care să respecte cadrul legislativ şi cadrul normativ şi deciziile Curţii Constituţionale, pentru că unele pensii speciale pot fi eliminate şi să se revină la criteriul de contributivitate. Altele, datorită deciziilor Curţii Constituţionale, aşa cum sunt ele astăzi – bune, proaste, alea sunt – nu pot fi eliminate şi pentru acelea mecanismul impozitării va fi probabil formula despre care vorbim

Legat de sporuri: este un angajament că vom avea o lege în dezbatere o nouă lege a salarizării în care aceste lucruri să fie clarificate la nivelul Parlamentului tocmai pentru a nu mai ajunge la astfel de discrepanțe uriașe. Ai sporuri plafonate să zicem la 30%, dar excepțiile sunt pănă la 300%. Și sunt categorii importante de excepții. Sporurile vor dispărea prin legea salarizării, care va clarifica situația și structura salariului.

Vă simțiți vătămat că munciți pe calculator? Primiți un spor la privat că munciți pe calculator? Nu este un obiectiv scăderea veniturilor bugetarilor, ci să avem o predictibilitate și să ai un salariu în funcție de complexitatea locului de muncă pe care îl ai. În acest fel nu o să mai fie justificarea: salariul e mic, dar e spor mare.

Salariile din sectorulul public unele vor fi structurate într-o logică coerentă și corectă: unele majorate, altele rămân la fel… Dar depinde de modul de modul acestei formule. Da, oamenii care trec doar să semneze condica n-au ce să caute în minister. În continuare aud astfel de situații. Ei nu au de ce să rămână”, a spus Dan Barna, la postul de televiziune Dig24.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentVasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași trimis în judecată de DNA
Articolul următorLiderul UDMR: “Ar trebui în continuare să ne gândim la patru-cinci domenii unde să existe un pact naţional”