Președința țării, Maia Sandu, se află într-o vizită oficială la Bruxelles în aceste zile. Ea s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, dar și cu mai mulți oficiali europeni, precum comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders și preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Subiectele importante discutate s-au axat pe elaborarea unui plan comun cu UE și dezvoltarea parcursului european al țării.
“Am discutat despre importanța accesului mai rapid la vaccinuri anti COVID-19 pentru cetățenii Republicii Moldova și necesitatea de a asigura sistemul de sănătate cu echipament de protecție, despre importanța asistenței financiare pentru țara noastră în următorii ani, cât și cea a Parteneriatului Estic pentru apropierea noastră de valorile și standardele europene. Doamna Ursula von der Leyen ne-a asigurat că putem continua să ne bazăm pe toată susținerea din partea UE atât cu privire la vaccinarea cetățenilor noștri, cât și cu referire la asistența financiară continuă pentru a implementa reformele planificate.
Am vorbit despre situația gravă în care se află fermierii noștri și întreprinderile mici și mijlocii din cauza pandemiei și secetei și despre modul în care pot fi ajutați să treacă peste criză.”, a scris preşedintele Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.
Maia Sandu s-a întâlnit și cu Charles Michel, preşedintele Consiliului European, căruia i-a mulțumit pentru că Uniunea Europeană a fost mereu alături de cetățenii Republicii Moldova.
„În ultimii ani, Republica Moldova a fost izolată de Uniunea Europeană. Această izolare a fost cauzată de unii politicieni de la Chișinău care au decis să sacrifice interesul țării pentru cel propriu și au încălcat interesul a milioane de concetățeni pentru propriile interese corupte. Această etapă s-a încheiat, iar Republica Moldova își poate relua calea firească de apropiere de familia europeană.
Suntem un popor european, cu vocație europeană și viitor european. Însă acest viitor ni-l putem crea doar noi, prin lucrurile pe care le facem acasă – prin lupta împotriva corupției, prin munca continuă pentru modernizarea țării, prin apărarea valorilor democrației și ale statului de drept și edificarea Europei la noi acasă”, a conchis Maia Sandu.
Sursa: Realitatea de Realitatea din Moldova