Ministrul Mediului Tánczos Barna susține că în cazul în care atacurile urșilor într-o localitate sunt repetate intervenția trebuie să fie prin relocare sau împușcare.
„În cazul în care aceste animale, într-adevăr strict protejate, intră în localități este nevoie de o intervenție imediată și promptă. Am văzut în ultimele zile cât de grav este acest fenomen, în ce mod s-a generalizat, a crescut de 10 ori numărul de apeluri la 112 în mai puțin de cinci ani. Este un efect al non-intervenției din ultimii cinci ani și este un efect al greșelilor comise de Ministerul Mediului în ultima perioadă”, a declarat vineri, la Aleph News, ministrul Mediului, conform Mediafax.
Acesta a precizat că intervenția trebuie să fie promptă și graduală.
„Propunem ca în cazul în care aceste animale sălbatice intră în intravilanul localităților, intervenția să fie imediată, promptă, graduală. În cazul în care urșii intră în localitate pentru prima, pentru a doua oară și nu vorbim de un fenomen generalizat într-o anumită localitate, sigur trebuie să se intervină prin alungare, dar în cazul în care aceste atacuri se repetă și acest fenomen se generalizează la nivelul unei localități intervenția trebuie să fie prin tranchilizare și relocare sau dacă ursul este agresiv și atacă prin împușcare”, a mai spus Tánczos Barna.
Acesta susține că din echipele de intervenție trebuie să facă parte jandarmi, care asigură ordinea publică, și vânători. El propune ca asociațiile de vânătoare să aibă o relație contractuală cu autoritățile locale, iar acest serviciu să fie finanțat de Ministerul Mediului.
Ministrul a vorbit și despre cel mai recent atac al unui urs, înregistrat în noaptea de joi spre vineri.
„Azi-noapte a avut loc un atac. În urma acestui atac o persoană se află în aceste secunde în blocul operator de la Spitalul de Urgență din Miercurea Ciuc. Astăzi va suferi cel puțin cinci intervenții chirurgicale din cauza atacului”, a spus Tánczos Barna.
Sursa: Realitatea Din UDMR