Nicușor Dan, candidatul independent susținut, de PNL și USR-PLUS pentru Primăria Generală a Capitalei, a vorbit, marți, în cadrul unei conferințe de presă, despre felul în care „mafia imobiliară” acționează în București. El a acuzat-o pe Gabriela Firea, actualul primar al Capitalei, că a demolat mai multe clădiri de patrimoniu decât a consolidat, demolarea acestora fiind „unul dintre aspectele mafiei imobiliare”, informează digi24.ro.

„Să vorbim despre mafia imobiliară: primul capitol – spaţiile verzi. Toate aceste spaţii verzi sunt prevăzute în Planul Urbanistic General al Bucureştiului care, prin PUZ-urile de sector, devin spaţii construibile. Şi dau un exemplu – pe malul lacului Floreasca avem o suprafaţă de trei hectare. Dacă proprietarul acestei suprafeţe vinde azi la preţ de spaţiu verde, el câştigă 3 milioane de euro. Dacă vinde la preţ de teren construibil, el câştigă 30 de milioane de euro. Deci aici avem un folos necuvenit, printr-un simplu PUZ, de 27 de milioane de euro”, a spus Nicușor Dan.

El a precizat că, de altfel, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) Sector 1 şi PUZ Sector 3 au fost suspendate de instanţă pentru că au fost considerate nelegale.

„Alte exemple de spaţii verzi – Kiseleff 45, este spaţiu verde şi, printr-o autorizaţie emisă de Primarul General, s-a permis construirea pe spaţiul verde. Din fericire, din nou, instanţa a anulat această autorizaţie. Aceeaşi situaţie la Modrogan, aceeaşi situaţie la mai multe baze sportive, printre care baza sportivă Girueta. Conform legii, bazelor sportive nu are voie să le fie schimbată destinaţia”, a adăugat candidatul susținut de PNL-USR-PLUS.

Nicușor Dan mai spune că al doilea tip de manifestare a mafiei imobiliare îl reprezintă construcţiile nepotrivite.

„Ştiţi că PUZ Sector 6 aprobat de CGMB în cea mai aglomerată intersecţie de la Bucureşti, de la Răzoare, se permit blocuri de 30 de etaje? (…) Vă mai aduc aminte de PUZ-ul care permite construcţia de imobile cu şapte etaje pe Calea Victoriei, în spatele Palatului Ştirbei. Vă mai aduc aminte de o zonă de pe strada Mântuleasa, declarată ilegală de instanţă, în urma căreia Primăria Generală, prin acest Primar General, a decis intrarea în legalitate”, a mai spus Dan.

El a prezentat un „al treilea aspect al mafiei imobiliare”, respectiv distrugerea clădirilor de patrimoniu, şi a spus că în actualul mandat al Gabrielei Firea sunt mai multe clădiri de patrimoniu demolate, decât consolidate: „Avem un primar care se laudă cu publicitate plătită la televizor, că iubeşte patrimoniul şi a consolidat clădiri, dar de fapt a demolat mai mult decât a consolidat”.

Sursa: digi24.ro

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentComitetului Național pentru Situații de Urgență, decizie de ultimă oră privind cursurile elevilor de alegerile locale
Articolul următorPremierul Orban: Nicuşor Dan va avea în Guvernul pe care-l conduc un sprijin total