În Monitorul Oficial al României, partea I a fost publicat Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne nr. 874/ 81/ 22 mai privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV- 2 pe durata stării de alertă.

Conform prevederilor acestui Ordin masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în común și la locul de muncă, pe toată perioada prezenței în aceste spații închise. Masca de protecție, pentru a putea oferi o protecție eficientă trebuie schimbată la fiecare 4 ore sau ori de câte ori s-a umezit sau deteriorat. Înainte de a pune masca, mâinile trebuie igienizate cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.

Masca trebuie să acopere atât gura cât și nasul.

Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii, mâinile trebuie igienizate cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.

Pentru copii în vârstă de până la 5 ani nu este obligatorie purtarea măștii.

În funcție de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității, pot exista și alte excepții.

Prin același act normativ se instituie obligativitatea triajului epidemiologic la intrarea într-o incintă a instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor.

Triajul epidemiologic nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal, și constă în:

– măsurarea temperaturii prin termometru noncontact

– observarea semnelor și simptomelor respiratorii ( tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată etc.)

– în cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3 0C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus. Dacă se constată menținerea temperaturii peste 37,30 C sau/ și prezența altor simptome respiratorii, persoana este trimisă pentru consult la medicul de familie.

„Instituția Prefectului – Județul Suceava face apel la suceveni să nu renunțe și să respecte, așa cum au făcut și până acum, recomandările specialiștilor privind normele de igienă și distanțare socială, precum și prevederile tuturor actelor normative în vigoare. Printr-un comportament responsabil și prin reducerea la minim a riscului de expunere la noul coronavirus putem ține sub control răspândirea COVID -19”, a transmis Prefectura Suceava.

Sursa: Realitatea de Suceava

Articolul precedentAutoritatea Electorală Permanentă, lovitură grea pentru partide: Amenzi de sute de mii
Articolul următor“Pas cu pas am ajuns în colaps educaţional – PNL a creat România NeEducată” – Moțiune împotriva ministrului Anisie