Dezbateri în această săptămână, în Parlamentul European. Au fost analizate subiectele: Noul Certificat digital UE privind Covid, Strategia UE în domeniul biodiversității pentru anul 2030, Rezerva de ajustare la Brexit, Ultimele evoluții din Ungaria și Polonia cu privire la libertatea mass-media. Eurodeputatul român Dan Motreanu (PNL, PPE) a votat un raport privind înființarea Rezervei de ajustare la Brexit, din care România va primi 25,8 milioane de euro, a transmis europarlamentarul la început de săptămână.

Dan Motreanu a votat în reuniunea Comisiei pentru dezvoltare regională (REGI) din Parlamentul European un proiect raport referitor la înființarea Rezervei de ajustare la Brexit, în valoare de 5 miliarde de euro.

Imagine

“4 miliarde euro, adică 80% din rezervă, vor fi plătite sub formă de prefinanțare în trei tranșe, în 2021, 2022 și 2023. Restul de un miliard va fi pus la dispoziție în 2025, iar modul în care va fi repartizat va depinde de modul în care statele membre au cheltuit finanțarea în anii precedenți, ținând seama și de eventualele sume neutilizate. Oricare ar fi măsurile pe care statele membre decid să le ia, acestea trebuie să fie direct legate de atenuarea consecințelor negative ale Brexitului pentru a fi eligibile pentru finanțare. Potrivit estimărilor publicate de Comisia Europeană, România va primi în primele 3 tranșe 25,8 milioane de euro, sub formă de prefinanțare”- Dan Motreanu

Partea alocată fiecărui stat membru este determinată în funcție de trei factori principali: valoarea peștilor capturați în zona economică exclusivă a Regatului Unit, importanța comerțului cu Regatul Unit și un factor legat de populația regiunilor maritime aflate la frontiera cu Regatul Unit. Se va aplica sistemul obișnuit de control financiar și de gestionare a fondurilor UE.
Se estimează atingerea unui acord între Parlamentul European și Consiliu pentru adoptarea fondului înainte de vacanța parlamentară de vară, astfel încât prima tranșă să poată fi plătită înainte de sfârșitul anului. Anul trecut, liderii UE au convenit în Consiliu asupra fondului de cinci miliarde de euro, ca parte a bugetului 2021-2027.

Fondul, destinat să atenueze impactul imediat al retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană, se va concentra asupra regiunilor, zonelor și sectoarelor celor mai afectate din UE.

Acest fond este creat ca urmare a propunerii Comisiei Europene de anul trecut pentru a contribui la combaterea consecințelor economice și sociale negative – la sfârșitul perioadei de tranziție, la 31 decembrie 2020 – în statele membre și în sectoarele cele mai afectate.

 

Sursa: Realitatea de Arges

Articolul precedentPică Guvernul condus de Florin Cîțu? Ce spune Miron Mitrea despre șansele moțiunii de cenzură a PSD, dar și “secretele” din spatele PNRR
Articolul următorFOTO Ioana Mihăilă, vizită Spitalul Tichileşti, ultimul spital din România care tratează lepra