Timișoara nu poate fi lăsată să gestioneze singură problema, spune primarul Dominic Fritz după crima care a avut loc luni în oraș, între migranți. Fritz definește Timișoara drept hub al traficanților.

Dominic Fritz s-a declarat, marți, într-o conferință de presă, șocat de incidentul grav care „neliniștește foarte mulți timișoreni”.

„Este un incident izolat, dar nu e fără cauze sistemice, iar aceste cauze nu mai pot fi ignorate. Mă aștept ca Poliția să găsească vinovatul, dar trebuie să găsim și soluții pentru problema de bază: avem o populație de refugiați în Timișoara care nu este a nimănui. Organele statului responsabile par să se complacă cu ideea că problema se va rezolva de la sine”, spune primarul, conform Mediafax.

Potrivit acestuia, problema migrației este o problemă națională și are nevoie de soluții naționale: „Timișoara nu poate fi lăsată singură să gestioneze provocarea. Am cerut de luni bune să se găsească soluții, străzile din oraș nu sunt un loc de cazare. Am discutat aseară cu domnul ministru Bode și am reiterat așteptarea mea de soluții. Fenomenul nu va dispărea peste noapte, cifrele mai degrabă vor crește la vară, cu căldura”.

Fritz spune că Timișoara este un hub al traficanților din cauza zonei geografice.

Luni, un afgan a murit, iar altul a fost rănit grav după ce au fost înjunghiați lângă Gara de Nord din Timișoara.

Și președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a reacționat luni, spunând că gestionarea transfugilor este o temă extrem de importantă la a cărei soluționare trebuie să contribuie toate instituțiile.

„Voi propune o ședință extraordinară a CJSU Timiș cu scopul de a identifica pașii necesari pentru păstrarea ordinii publice. Dincolo de prevederile legale și de moralitate, migranții au nevoie de toată atenția instituțiilor deoarece se pot transforma într-o problemă de siguranță în comunitate. Nu ne putem preface că acești oameni nu există. Haideți să nu ne pierdem umanitatea și să le asigurăm cele necesare, deopotrivă pentru protecția lor cât și pentru protecția familiilor noastre. Salut inițiativele locale prin care mai mulți voluntari fac demersuri pentru a obține îmbrăcăminte, încălțăminte și o masă caldă pentru transfugi și mă bazez pe reacția instituțiilor locale și județene în vederea remedierii de urgență a situației migranților”, a scris Nica pe Facebook.

În februarie, Dominic Fritz a fost la Ministerul de Interne pentru a cere ajutor în criza migranților care ajung în oraș.

Migranții vin din Serbia și încearcă să treacă granița ilegal în Ungaria, dar refuză să stea în centrele speciale și preferă clădiri abandonate, potrivit primarului.

 

 

 

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentLiderul Deputaților USR PLUS, Ionuț Moșteanu: ”Vom lucra la o propunere și vom merge cu ea către partenerii de coaliție”
Articolul următorLudovic Orban anunță că săptămâna viitoare se va tranșa în parlament situația de la CNA, TVR şi SRR şi posibil demiterea Avocatulului Poporului