Astăzi, Nicușor Dan a susținut o conferință de presă online alături de Stelian Bujduveanu, liderul consilierilor generali PNL și de Alexandru Gâdiuță, liderul consilierilor generali USR. Împreună au exprimat punctul de vedere al partidelor de opoziție la principalele proiecte aflate pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General din 30 aprilie: proiecte medicale, bugetul companiilor municipale, execuția bugetară, rectificarea bugetară și cele 38 de PUZ-uri.
”Pe criza coronavirusului, primarul Firea a avut un singur test: să doteze spitalele din subordine cu echipamente și teste. A picat testul. Ca dovadă unul din focarele de infecție din România este la spitalul Carol Davila pe care l-a avut în subordine. Acesta este lucrul relevant. Nu e relevantă toată fâțâiala din ultimele săptămâni, în care se bagă în seamă pe subiecte medicale, deși spitalele au trecut în subordinea ministerului.
Investițiile în infrastructură rutieră pe care le-a făcut au fost: 100 milioane lei în 2017, 40 milioane lei în 2018, 115 milioane lei în 2019. În total 255 milioane lei în 3 ani, jumătate din lărgirea și podul de la Prelungirea Ghencea – Domnești. Aceasta este revoluția în trafic. În ritmul acesta, cu Firea primar, am face șoseaua de centură în 60-70 de ani.
Cheltuielile cu publicitatea ale primăriei și ale administrațiilor din subordine au fost de 20 milioane lei în 2019, o sumă colosală, într-o încercare disperată de a arăta bucureștenilor o altă realitate. Sunt convins că bucureștenii la alegerile locale vor vota înțelegând realitatea așa cum este, nu realitatea de carton pe care le-o propune Gabriela Firea.” a declarat Nicușor Dan.
”În ședința de mâine avem o serie de proiecte ce ne confirmă o realitate bugetară neagră: execuția bugetară pe secțiunea de dezvoltare a fost doar 39% în anul 2019, lucru ce ne arată încă o dată că Primăria Capitalei nu reușește să ducă la bun sfârșit investițiile pe care și le propune, amână finalizarea șantierelor începute, cheltuind majoritatea fondurilor pe funcționarea administrativă. Putem spune încă o dată cu cifre concrete că Gabriela Firea conduce Primăria Capitalei într-un mod falimentar administrația bucureșteană acumulând datorii curente de peste 3 miliarde de lei, datorii formate fie din întârzieri la plata furnizorilor, asigurărilor sociale, TVA-ului etc.
Am susținut încă de la începutul crizei corona că e nevoie de o evaluare a priorităților administrației și o adaptare a bugetului la contextul pe care îl traversăm. Din păcate, rectificarea bugetară de mâine arată lipsă de viziune și iresponsabilitate din partea actualului Primar în condițiile în care secțiuni precum cea de publicitate beneficiază de alocări de 10 milioane de lei sau cea de alte cheltuieli de peste 250 de milioane, în timp ce tăierile majore sunt obiective de investiții majore precum cel din supralărgirea bulevardului Prelungirea Ghencea (25 milioane de lei) sau Pasajul Ciurel (69 milioane de lei).
Aceeași lipsă de responsabilitate a Primarului Firea o întâlnim în alocările bugetare propuse pentru companiile municipale, alocări mai mari de 4 ori față de anul trecut in condițiile în care în 2019 au fost pierderi de aproape 10 milioane de euro la aceste instituții. Noi, consilierii USR București, vom vota pentru proiectele ce sprijină lupa împotriva noului coronavirus și împotriva alocărilor bugetare pentru companiile municipale, împotriva rectificării bugetare și împotriva planurilor urbanistice ce conțin ilegalități sau sunt inoportune pentru o dezvoltare armonioasă a orașului!” a declarat Alexandru Gâdiuță.
“La ședința de consiliu de joi, consilierii generali ai PNL nu vor vota rectificarea și evident, nici bugetele companiilor. Firmele municipale înființate de Gabriela Firea pe banii bucureștenilor pentru proptelele PSD, declarate ilegale de instanță, vor toca și anul acesta sute de milioane de euro!” a declarat liderul consilierilor generali PNL, Stelian Bujduveanu.
”Pe ordinea de zi sunt nu mai puțin de 38 de PUZ-uri, care este urgența adoptării lor? Este o încercare de a strecura proiecte nocive pentru București când eforturile și atenția societății sunt canalizate în altă parte.
Urbanismul trebuie să asigure dezvoltarea economică și echilibrul spațial între locuire și muncă, pentru ca traficul generat să fie cât mai mic. Planul Urbanistic General a prevăzut zona Progresul ca zonă de dezvoltare economică, în care să lucreze oameni din Giurgiului, Rahova, Berceni, Ghencea. Sunt PUZ-uri care transformă zona într-un nou cartier dormitor, menținând traficul către și dinspre Pipera.
Sunt PUZ-uri care dau mii sau zeci de mii de metri pătrați în plus oricui cere, aglomerând orașul. Spre exemplu, proiectul de pe malul Lacului Tei în care s-a scris că este implicat Cristi Borcea, cadoul oferit proprietarului terenului este de 15.500 mp construiți, echivalentul a 5 milioane euro. Baza sportivă Girueta din zona Giurgiului este transformată în mod ilegal în hypermarket, deși locuitori zonei nu au niciun spațiu verde în apropiere. În zona Ferdinand se propun blocuri P+7 lângă case. La 15 metri de șinele de cale ferată din Gara Obor se propune construirea unui bloc de locuințe. ” a declarat Nicușor Dan.