Angajații ar putea beneficia de mai mulți bani dacă Parlamentul va adopta o inițiativă legislativă nou depusă de USR prin care tichetele de masă și cele de vacanță nu vor mai fi impozitate și vor fi scutite de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Creșterea veniturilor angajaților prin eliminarea impozitului pe veniturile din bilete de valoare primite de la angajator, precum și eliminarea contribuției sociale pentru aceste bilete va conduce la compensarea altor cheltuieli, majorate în ultima perioadă din cauza Guvernului PSD-PNL.

De exemplu, un angajat care beneficiază de tichetele de masă oferite de angajator la valoarea nominală a unui tichet de 20 de lei plătește 2 lei/zi, respectiv 40 de lei/lună pentru 20 de zile lucrătoare, această sumă fiind reținută din salariul angajatului.

„Tichetele de masă și tichetele cadou pot fi cheltuite doar în magazinele alimentare în interiorul țării, tichetele culturale pentru evenimente culturale din România, iar voucherele de vacanță pentru destinații de turism intern. Neimpozitarea lor ar ajuta atât angajații, cât și sectorul cultural, HoReCa și afacerile autohtone care sunt parteneri în a valorifica aceste tichete. Pe lângă aceste beneficii, economia României ar beneficia de un impuls prin încurajarea consumului intern”, spune senatorul USR Cristi Berea.

Conform inițiativei legislative depuse de senatorul Cristi Berea, toate biletele de valoare vor avea același tratament fiscal, inclusiv pentru tichetele de cadou oferite salariaților și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, în limitele și pentru destinațiile prevăzute în Codul fiscal.

Inițial, biletele de valoare, sub forma bonurilor de masă, a voucherelor de vacanță, a tichetelor de creșă, a bonurilor cadou sau a tichetelor culturale, au fost venituri neimpozabile, regimul lor fiscal fiind modificat în 2010, când au fost impozitate, iar în acest moment li se aplică și CASS. Deși sunt considerate venituri impozabile, nicio categorie de bilete de valoare nu este inclusă în baza de calcul a contribuțiilor sociale. Din acest motiv, aceste venituri nu pot fi valorificate la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă.

„Cea mai mare problemă economică a României este sărăcia. Suntem pe locul 2 în Europa la sărăcie, după Bulgaria. Și pe locul 1 la sărăcie în muncă, adică sărăcie deși muncești. Avem problema asta din cauza nivelului foarte ridicat de taxare a muncii. Iar asta, pentru că clasa politică vrea să aibă bugete cât mai mari de cheltuit din pix. De aceea avem taxe mari și sărăcie multă. Susțin proiectul colegului meu Cristi Berea de reducere a taxelor pentru tichete, pentru că este un pas în direcția bună”, a declarat deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru USR al Economiei.

Biletele de valoare sunt considerate a fi unul dintre cele mai utile instrumente pentru fidelizarea angajaților. La rândul lor, aceștia le apreciază și le consideră un mijloc util și simplu de utilizat. Tichetele de masă reprezintă unul dintre cele mai dorite beneficii oferite de angajator.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentELENA LASCONI: “PRIMUL LUCRU PE CARE O SĂ ÎL FAC ATUNCI CÂND VOI AJUNGE LA COTROCENI – VOI FACE PUBLICE TOATE CIFRELE ŞI TOATE CHELTUIELILE”
Articolul următorElena Lasconi – o catastrofă pe politica externă