Folosirea forței împotrivă cetățenilor pașnici este felul de a acționa al regimurilor dictatoriale, spune Radu Mihail, liderul Grupului USR din Senat. Acesta este de părere că situația din Kazahstan nu se rezolvă cu tancul, ci pe calea dialogului.

„Îmi exprim întreaga solidaritate față de cetățenii din Kazahstan în aceste momente dificile. Evenimentele din această țară ne arată din nou că folosirea forței împotrivă cetățenilor pașnici este felul de a acționa al regimurilor dictatoriale, Susțin că folosirea forței nu este o soluție pentru a rezolva conflictele sociale, calea dialogului fiind cea care trebuie să prevaleze”, spune senatorul Radu Mihail.

Acesta este de părere că o reacție din partea comunității internaționale este mai mult decât necesară, însă aceasta trebuie să vină din partea organismelor internaționale care pot judeca imparțial și în beneficiul tuturor cetățenilor din Kazahstan, respectiv OSCE și ONU.

„Ca stat membru al OSCE, Kazahstan trebuie să respecte principiile fundamentale din Carta de la Paris și din Declarația de la Istanbul, să respecte toate drepturile cetățenilor, inclusiv cel de a demonstra pașnic, să întărească instituțiile democratice, statul de drept și lupta împotrivă corupției. Este momentul ca OSCE să întărească sprijinul pe care îl acorda Kazahstanului în vederea accelerării procesului de evoluție către o democrație solidă. Dar cel mai important element este dreptul poporului kazah de a decide singur, fără implicări externe de natura militara sau de alt tip care înseamnă impunerea prin forță sau manipulare a unor soluții nedorite de cetățenii din Kazahstan. Ca membru în Comisia Permanenta a Adunării Parlamentare a OSCE voi exprima aceste puncte de vedere în cadrul organizației și voi căuta deschiderea unui dialog cu omologul kazah și principalii parteneri în vederea identificării mijloacelor optime de sprijin pe care statele membre ale OSCE îl pot oferi”, a mai spus Radu Mihail, liderul Grupului USR din Senat.

În oraşul Taldykorgan, manifestanţii au doborât statuia fostului lider al ţării, neţinând cont de ordinul dat de actual preşedinte, care a cerut militarilor să tragă fără avertisment în oameni, potrivit Mediafax.ro.

În Kazahstan, protestele izbucnite pe 5 ianuarie au fost întâmpinate de represiunea dură a actualului preşedinte, Tokaev, care a declarat că a ordonat armatei sale „să tragă pentru a ucide fără avertisment” manifestanţii.

În timpul revoltei din ultimele zile, unii manifestanţi, în oraşul Taldykorgan, au reuşit să folosească un camion al armatei, cu care au dărâmat statuia fostului preşedinte kazah, Nazerbayev în semn de revoltă împotriva regimului.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentPreviziunile anului 2022
Articolul următorVIDEO Protest inedit la Vaslui, pe un drum plin de gropi: Un localnic joacă golf, la recomandarea lui Klaus Iohannis