Preşedinte al USR Sector 2 şi candidat al Alianţei USR PLUS pentru primăria acestui sector, Radu Mihaiu vorbeşte, într-un interviu acordat News.ro, despre principalele trei probleme cu care se confruntă locuitorii cărora le cere votul la alegerile locale din 27 septembrie. Mihaiu, IT-ist care a făcut parte din Guvernul Cioloş în 2016, când a lucrat la Ministerul Fondurilor Europene, unde a publicat în format deschis toată arhiva de contracte pe fonduri europene şi a pus bazele acreditării autorităţilor de management din minister, vrea să aducă digitalizarea şi în Primăria Sectorului 2, pe care şi-o doreşte mai suplă şi mai agilă în relaţia cu cetăţeanul.
Fostul secretar de stat de la Fonduri Europene arată că principalele probleme din Sector sunt mizeria şi modul total netransparent şi în defavoarea cetăţeanului în care înţelege operatorul de salubritate Supercom, prin înţelegeri subterane cu actualii aleşi locali, să furnizeze un serviciu public pe bani foarte mulţi. Radu Mihaiu promite că Sectorul 2 va fi mai curat din primul său an de mandat, iar în ce priveşte proiectele de investiţii, are în plan construirea unui nou parc în zona Gării Obor, pe care vrea să o mute în subteran.
Reporter: De ce v-aţi hotărât să candidaţi?
Radu Mihaiu: M-am hotărât să candidez fiindcă funcţia de primar e o poziţie din care am posibilitatea să schimb, să influenţez în bine viaţa oamenilor. Sunt om de acţiune, sunt antreprenor, am fost secretar de stat, îmi place să-mi asum poziţii executive, din care pot acţiona direct asupra lucrurilor. Sunt convins că pot să aduc un suflu nou în administraţia locală, aşa cum am făcut-o şi în 2016, când am fost la Ministerul Fondurilor Europene, şi împreună cu echipa de atunci am reuşit, cel puţin la nivelul fondurilor europene, cea mai bună performanţă a României – peste 7 miliarde de euro au fost atrase. M-am hotărât să candidez deoarece consider că am soluţii pentru schimbarea în bine a sectorului şi am capacitatea de a transforma ideile în realitate.
Sectorul 2 are nevoie de o schimbare adevărată, nu de o rocadă între oamenii PSD-ului. M-a revoltat îndrăzneala lui Dan Cristian Popescu de a se erija în agentul schimbării, deşi el a condus practic sectorul în ultimii patru ani, împreună cu PSD. De altfel, aţi şi văzut, astăzi Dan Cristian Popescu defilează cu Mitică Dragomir, Petre Roman şi Gabriela Firea, după ce s-a refugiat în braţele PSD-ului. El şi-a arătat adevărata afiliere politică, eu am câştigat încrederea PNL şi a USR PLUS. Pentru mine e o primă bătălie câştigată.
Care ar fi cele mai grave trei probleme ale Sectorului 2?
Cea mai importantă este, în mod evident pentru toată lumea, curăţenia… de fapt, mizeria de pe străzi şi felul în care se face curăţenia. Asta numai din cauză că avem aceeaşi firmă de salubrizare din 1999 care negociază, prin persoane din Primărie, tarifele în mod total netransparent şi probabil cu ceva motivaţie suplimentară pentru politicienii aflaţi la putere. Supercom face curăţenie în Sectorul 2 din 1999, deci de 21 de ani. În acest moment nu are licenţă de operare din partea ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, n.r.). Cu toate acestea, i-a fost mărit contractul şi i-a fost asigurat cash flow-ul de către actualii aleşi locali PSD de la Sectorul 2.
A treia problemă mare se referă la lipsa spaţiilor verzi. Suntem sectorul cu cei mai puţini metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor. Din păcate, PUZ-ul coordonator al Sectorului 2 (Planul Urbanistic Zonal, n.r.), aprobat joi, 13 august, măcelăreşte destul de multe hectare de spaţiu verde. Proiectantul Sectorului 2 spune, însă, că populaţia sectorului nu creşte, ci scade, iar în aceste condiţii să scazi spaţiul verde este absolut îngrijorător. Trebuie să protejăm spaţiul verde pentru că el duce la creşterea calităţii vieţii.A doua mare problemă vine din lipsa locurilor de parcare, care este resimţită de toată lumea şi care nu cred că este o problemă specifică Sectorului 2, ci este a Bucureştiului. Avem nevoie de o abordare integrată. Vom face locuri de parcare, se construieşte deja un park&ride în Pantelimon, dar pe lângă astfel de parcări avem nevoie de un transport în comun mai predictibil şi mai comod, dar asta ţine de Primăria Capitalei. Vom construi şi parcări, dar vom încuraja şi utilizarea mijloacelor de transport alternative, cum ar fi pistele de trotinete şi de biciclete, parcări securizate pentru aceste mijloace, astfel încât cine poate să meargă cu bicicleta sau cu trotineta să o facă în condiţii optime. Strategia este pe mai multe planuri: se referă la locuri de parcare, care pot fi obţinute prin sistematizarea străzilor secundare şi transformarea lor în sensuri unice, în aşa fel încât una dintre benzi se poate folosi pentru parcări şi încurajarea transportului alternativ.
Problema salubrizării este destul de clară. Supercom, operatorul de salubrizare din acest moment, are contract cu Primăria din 1999. Iniţial a avut cu Primăria Generală, ulterior a făcut contract cu Primăria Sectorului 2. În acest moment, faptul că ei au putere enormă de negociere, având monopol în salubrizarea din sector, le dă pârghiile de a negocia în spatele uşilor închise cu decidenţii politici pentru creşterea tarifelor în mod ilegal. Asta nu o spunem doar noi, o spune chiar Autoritatea Naţională pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare: Supercom şi-a crescut tarifele în mod ilegal. Teoretic, ar trebui să fie verificată de primărie, care nu verifică. Supercom încasează aceiaşi bani indiferent cât de bine îşi face treaba, pentru că Primăria nu are mecanismele de a verifica dacă îşi face treaba corect. Ăsta este motivul pentru care noi avem unul dintre cele mai murdare sectoare.De ce s-a ajuns la această situaţie în Sectorul 2, pentru că aceste probleme nu sunt de un an-doi?
Cu privire la spaţiile verzi, nu există o planificare urbană serioasă care să aibă ca obiectiv creşterea calităţii vieţii oamenilor. Există o planificare urbană pe genunchi care nu ţine seamă de interesele bucureştenilor. Din păcate, PUZ-ul aprobat joi, 13 august, este un dezastru pentru sector, iar asta s-a întâmplat din cauza unei coaliţii între Dan Cristian Popescu, care acum se duce la PSD printr-o mişcare de traseism politic, şi Gabriela Firea.
Locuitorii Sectorului 2 sunt conştienţi de toate aceste probleme? Ei ce v-au transmis în discuţiile purtate?
De departe cea mai importantă problemă este faptul că sectorul este murdar. Unul din trei locuitori ai Sectorului 2 menţionează mizeria ca fiind cea mai importantă problemă. Aşadar există cu siguranţă această percepţie la nivelul cetăţenilor din sector că salubritatea este una dintre probleme, iar parcările şi trotuarele pe care nu mai avem loc să mergem din cauza maşinilor şi lipsa spaţiilor verzi sunt alte două probleme majore.
Ce obiective v-aţi setat pentru primul an de mandat în cazul în care sunteţi ales?
Primăria Sectorului 2 este o instituţie ineficientă, care nu-şi face treaba cum trebuie, iar asta se întâmplă pentru că, din punctul meu de vedere, fiindcă a suferit 20 de ani de pesedism, în care a fost condusă de politicieni incompetenţi şi corupţi. Primăria are nevoie de un manager care să ştie cum să conducă o instituţie, să fie onest şi să lucreze pentru oameni. Vom face cu siguranţă un audit al tuturor instituţiilor din subordinea Primăriei pentru a vedea dacă direcţiile şi serviciile cu deficienţe nu cumva trebuie să fie reorganizate. Eu sunt adeptul unei primării care să funcţioneze pe principiul eficienţei, nu pe cumetrii de clan, nu cum a funcţionat Primăria sectorului 2 timp de 20 de ani sub pesedişti. În primul an de mandat îmi propun auditarea şi reorganizarea primăriei şi reformarea activităţii ei. Eu vin din sectorul IT, îmi doresc o digitalizare şi o simplificare a procedurilor pentru toată primăria.
O altă măsură pe care o voi introduce este eliminarea taxei de habitat. Avem nevoie de tarifare (a serviciilor de salubritate, n.r.) şi nu de taxa de habitat. Voi introduce pe ordinea de zi a Consiliului Local eliminarea acestei taxe şi organizarea unei licitaţii corecte pentru alegerea operatorului de salubritate. Astfel, revenind la tarifare şi permiţând asociaţiilor de proprietari să contracteze orice operator de salubritate din piaţă, sectorul va fi mult mai curat. Iar cetăţenii vor observa încă din primul an o mare diferenţă în felul în care va arăta acest sector.
Care este prima măsură, prima decizie pe care o veţi lua ca primar?
Prima măsură va fi declanşarea auditului pentru evaluarea performanţei. Apoi, vor fi măsuri pentru eliminarea taxei de habitat.
Ce priorităţi v-aţi setat la capitolul investiţii?
Am mai multe proiecte mari în programul meu electoral. Se referă la crearea de spaţii verzi: doresc să avem un parc în spaţiul care acum este ocupat de Gara Obor. Aş vrea ca şinele să se ducă în subteran, păstrăm clădirea gării, care este monument istoric, dar intrarea pe peron se va face în subteran. Deasupra, se va construi un parc, pentru că zona aceea are mare nevoie de unul. Este o zonă care va avea o dezvoltare accelerată, iar un parc este absolut necesar.
O a doua investiţie importantă este relocarea atelierelor de reparaţii ale STB, care se află undeva între Moara lui Asan şi Spitalul Balş, şi construirea pe acel spaţiu a unui centru de dezvoltare economică, care să genereze inovare şi locuri de muncă, destinat comunităţii tinerilor antreprenori, oamenilor cu iniţiativă şi idei, IMM-urilor şi start-up-urilor. Îmi doresc foarte mult crearea unui nou pol de dezvoltare în Sectorul 2, în afară de Pipera. Sectorul 2 are toate şansele să devină foarte prietenos cu cei care vor să înceapă afaceri noi şi care vor să creeze dezvoltare şi bunăstare.
Mi-aş dori ca Pasajul Doamna Ghica să poată să susţină un tramvai. Aici e de văzut şi de discutat cu Primăria Generală. Un tramvai este unul dintre mijloacele care ne-ar putea asigura transportul din zona Titan – Delfinului – Doamna Ghica spre Pipera pentru mii de oameni, fără a mai fi nevoie de maşini.
Cum va arăta Sectorul 2 la finalul celor patru ani de mandat?
Cu siguranţă mai curat, cu o primărie eficientă, mai agilă şi cu un timp de răspuns mult mai bun la nevoile cetăţenilor, cu mai mult transport alternativ şi cu un sector de business mult mai înfloritor. Sunt convins că, după patru ani de mandat, putem ajunge asemenea la nivelul de dezvoltare economică al Sectorului 1.