Răsturnare de situație în coaliție. Guvernanții dau înapoi și amână planul austerității în România, anunțat pentru adoptare în ședința de luni, potrivit Realitatea PLUS. După amplele proteste anunțate, Guvernul va sta la masă cu sindicatele.
Răsturnare de situație în adoptarea planului de măsuri de austeritate. Guvernanții s-au răzgândit. Potrivit Realitatea PLUS, Guvernul a amânat din nou adoptarea planului austerității. Sindicatele au anunțat proteste ample după anunțul despre înghețarea salariilor, a angajărilor la stat, a cumulului pensie-salariu.
Cea mai contestată măsură este înghețarea salariilor, veste proastă mai ales pentru profesori, care așteaptă de mult majorările promise, potrivit Realitatea PLUS.
Noua amânare a fost anunțată după ce, potrivit surselor politice, guvernanții au confirmat că luni vor adopta măsurile de austeritate.
Însă luni, 24 aprilie, pe agenda Guvernului este programată doar consultarea cu sindicatele, la Palatul Victoriei.
Reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social este programată să înceapă, luni, 24 aprilie, la ora 11:30. A fost confirmată și participarea premierului Nicolae CIucă, potrivit agendei oficiale publicate pe site-ul Guvernului.
Un anunț final despre măsurile de austeritate ce vor fi luate în România este așteptat din partea Guvernului după consultările cu sindicatele de luni, 24 aprilie.
PLANUL AUSTERITĂȚII, în viziunea Guvernului, ce trebuie aplicat până la finallul anului 2023
Proiectul de OUG, prezentat de Realitatea PLUS, aduce mai multe tăieri de beneficii pentru bugetari urma să fie discutat în coaliţia de guvernare, apoi să intre pe agenda de luni a Executivului.
Tăieri de sporuri la bugetari
„De la data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, inclusiv activităţilor finanţate integral din venituri proprii înfiinţate pe lângă acestea, li se interzice achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, (…) mobilier şi aparatură birotică. Asigurarea necesităţilor de bunuri prevăzute la alin. (1) se va putea face numai prin redistribuiri din cadrul aceleiaşi instituţii sau de la alte instituţii publice”, potrivit proiectului.
Angajările la stat, stopate
„În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice şi publice locale”nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare”, se mai arată în proiectul OUG.
Interdicția cumul pensie-salariu
Potrivit OUG, apare intedicţia ca o persoană să facă parte din doua sau mai multe consilii de administraţie. Proiectul prevede şi interdicţia cumulului pensie-salariu.
„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă beneficiarii dreptului la pensie aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, operatorilor economici, prevăzuţi la art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, cu modificările şi completările ulterioare, nu pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate”, potrivit OUG.
De asemenea, personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care se acordă lunar numai dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul şi dacă are prevăzute în fişa postului un set de atribuţii obiective şi cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar.