Senatorul USR de Diaspora Radu Mihail a acuzat, vineri, într-o conferinţă de presă, pe de o parte, lipsa unui plan coerent al autorităţilor române în ceea ce priveşte informarea şi prevenirea abuzurilor la care sunt supuşi unii dintre muncitorii români din străinătate, iar pe de altă parte susţine că şi românii plecaţi arată o lipsă de încredere în autorităţile statului român. El a spus că a fost vorba despre o “abordare heirupistă” din partea fostelor guverne, susţinând că faptul că miniştrii “urcă în avion” şi merg la faţa locului nu rezolvă problemele, informează news.ro.
 
Radu Mihail a mai spus că printre măsurile pe care USR le consideră “absolut necesare” în cea ce priveşte gestionarea muncitorilor români din afara ţării se numără existenţa unui “tablou de bord” pe care Guvernul român să îl aibă în ceea ce priveşte problemele muncitorilor români care lucrează în străinătate, tablou care ar trebui să reunească problemele din punct de vedere calitativ şi cantitativ, datele cu privire la necesarul de muncitori români în străinătate pentru a se face estimări cu privire la numărul celor care ar urma să plece şi perioadele în care vor face deplasarea. El a afirmat, de asemenea, că trebuie ţinută o evidenţă a firmelor care duc muncitori.
 
“Ce le lipseşte este viziunea de la un cap la celălalt a acestui flux, din momentul în care cineva se gândeşte să plece la muncă sezonieră, până în momentul în care el se întoarce”, a afirmat Radu Mihail, citat de news.ro.
 
El a susţinut că informarea oamenilor înainte de a pleca la muncă “a fost făcută foarte timid” şi este nevoie “să trecem la un alt nivel”, el spunând că este nevoie de pliante informative, puncte de informare în aeroporturi, care să specifice “ce este diferit în această perioadă de criză”.
 
“Noi propunem ca mass media să fie cooptată şi să fie implicată pe scară largă, propunem să avem administraţia mobilizată pentru comunicare la toate nivelurile şi un ghid al muncitorului român în străinătate trebuie să fie prezent în fiecare oraş, în fiecare sat, la îndemâna oricui”, a afirmat reprezentantul USR.
 
Radu Mihail a spus, de asemenea, că există o lipsă de încredere a românilor din afara ţării în reprezentanţii statului român.
 
“Omul trebuie să aibă încredere în autorităţile române pentru a se adresa Consulatului. Din păcate, nu am reuşit să construim noi, ca stat, această încredere. Oamenilor le e mai puţin frică să sune la un post de radio sau să scrie pe Facebook decât să se adreseze consulatelor”, a susţinut parlamentarul. 
 
El a acuzat că reţeaua de ataşaţi pe probleme de muncă este “jenant de subdimensionată în acest moment”.
 
“E important ce resurse trebuie să pună statul român la dispoziţie în ţările gazdă, vorbim aici de o reţea de ataşaţi pentru probleme de muncă, reţea care este jenant de subdimensionată în acest moment. Cred că sunt doar 11 ataşaţi de muncă distribuiţi foarte ciudat pe teritoriul european. Această reţea trebuie să fie o reţea solidă, trebuie să avem în ţări precum Italia, Germania, nu unu-doi ataşaţi, ci poate zeci de ataşaţi în diversele regiuni care sunt afectate”, a mai spus senatorul USR.
 
El a acuzat că nu a existat o coordonare între MAI, Ministerul Muncii, Ministerul de Externe şi cel al Transporturilor, spunând că “nu s-a preocupat nimeni să prevadă acest gen de probleme”.
 
“De-abia acum încep să se mişte cât de cât lucrurile, dar chiar şi acum încă este haos, sunt câteva lucruri rezolvate, pentru lucrători sezonieri din Anglia din agricultură au existat nişte planuri puse la punct destul de bine, dar în alte locuri acest lucru nu se întâmplă. Sunt foarte mulţi muncitori plecaţi pe cot propriu (..) nu s-a prevăzut că trebuie şi ei să aibă o soluţie să se întoarcă”, a mai spus Radu Mihail.
 
În ceea ce priveşte aşa-numita “Comisie Sparanghelul”, senatorul Radu Mihail a spus că prin intermediul acesteia “PSD vrea să găsească ţapi ispăşitori şi vrea să se războiască cu Guvernul PNL, care nici el nu a fost foarte performant pe subiect”.
 
“Abordarea este greşită. Comisia Sparanghelul trebuie să fie o comisie care găseşte soluţii, care găseşte cauze ce trebuie tratate şi propuse soluţii. Vom intra în dezbatere în această comisie cu intenţia de a promova măsuri concrete pentru a-i ajuta pe toţi cei aflaţi în dificultate” a mai spus Radu Mihail.
Articolul precedentReacția la fotografie virală: Un moment de relaxare după ce au obţinut 33 miliarde de euro de la UE. Ar fi fost mai bine să servească fiecare câte o felie de colivă, pe stilul PSD?
Articolul următorANUNȚUL ministrului Economiei: REGULILE pentru deschiderea teraselor, publicate vineri seară