Senatorul USR Marius Bodea susţine că este necesară o anchetă în cazul reabilitării bojdeucii lui Ion Creangă, el afirmând că bojdeuca a fost mutilată, ”fiind reabilitată pe baza standardelor dictate de construcţia vilelor baronilor locali moderni”, informează News.ro.

Parlamentarul USR a afirmat că ar trebui să se pronunţe în acest caz Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, experţii în patrimoniu, dar şi Ordinul Arhitecţilor. Totodată, el consideră că o responsabilitate are Direcţia de Cultură Iaşi, care a dat undă verde începerii proiectului.

Marius Bodea a scris, sâmbătă seară, pe Facebook că proporţiile clădirii originale nu mai există după reabilitarea bojdeucii lui Ion Creangă, în timp ce ”întreg ansamblul din jur, de un kitsch înfiorător, decontextualizează grosolan spaţiul în care şi-a petrecut ani din viaţă marele scriitor”. ”Bojdeuca ni se arată astăzi mutilată, fiind reabilitată parcă pe baza standardelor dictate de construcţia vilelor baronilor locali moderni. Dacă recepţia finală a fost deja realizată, dacă proiectul arhitectural a fost aprobat şi execuţia este fidelă (monstruozitatea de azi), atunci totul are datele unei fraude. A fost fraudată istoria şi a fost tratată în bătaie de joc orice regulă de patrimoniu”, a susţinut parlamentarul USR.

Senatorul Marius Bodea a declarat că este necesară o anchetă care să stabilească circuitul de avizare în vederea reabilitării bojdeucii lui Ion Creangă.

”Este echivalentul cu a pune termopane şi pereţi de rigips tuturor caselor din Muzeul Satului. Totul în România pare că a devenit o butaforie. Avem o Comisie Naţională a Monumentelor Istorice care trebuie să se pronunţe. Solicit experţilor în patrimoniu, Ordinului Arhitecţilor, să facă un pas în faţă şi să îşi exprime punctul de vedere. Ministerul Culturii are o responsabilitate directă şi el, prin Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi, fără avizele căreia lucrările nu puteau demara”, a adăugat senatorul Marius Bodea.

Restaurarea bojdeucii lui Ion Creangă, considerată ”butaforie de lux” sau ”pensiune banală de două margarete”, cu parchet şi prize, s-a realizat cu mijloace adecvate, susţine Consiliul Judeţean Iaşi, cu scopul de a stopa procesul de deteriorare şi de a păstra semnificaţia culturală a primului muzeu literar din România.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentO nouă șansă pentru România! Aderarea țării noastre la Spațiul Schengen, pe ordinea de zi a a Consiliului JAI
Articolul următorSurse: Nicolae Ciucă i-a propus lui Nicuşor Dan să candideze la Primăria Capitalei