Senatorul USR Vlad Alexandrescu a depus joi la Parlament o iniţiativă legislativă pentru modificarea Codului penal în sensul înăspririi pedepselor în cazul traficului de persoane şi al exploatării sexuale a minorilor.
Într-o postare pe Facebook, senatorul arată că, potrivit celui mai recent raport în domeniu al Uniunii Europene, România ocupa în 2018 “prima poziţie ca stat de origine a victimelor traficului de persoane” la nivel european. Totodată, 74% din totalul de victime erau cetăţeni români, iar 61% din victime erau exploatate sexual.
“De asemenea, Raportul privind traficul de persoane realizat de către Departamentul de Stat al SUA menţionează că România ‘nu îndeplineşte în totalitate standardele minime în vederea eliminării traficului de fiinţe umane, însă depune eforturi semnificative în acest sens’. Am depus această lege pentru modificarea şi completarea art. 154, 182, 210, 211 şi 213 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal pentru a sancţiona corespunzător legislaţiei comparate şi internaţionale infracţiunile de trafic de persoane şi exploatarea minorilor de orice fel”, precizează Alexandrescu.
Potrivit acestuia, dacă legea va fi adoptată de Parlament, va creşte perioada de prescripţie a răspunderii penale pentru faptele prevăzute la art. 210 (trafic de persoane) şi art. 211 (trafic de minori) din Codul penal; obligarea la comiterea de fapte prevăzute de legea penală devine infracţiune; creşte de la 3 la 4 ani pedeapsa minimă pentru oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase în schimbul consimţământului persoanei care are autoritate asupra acelei persoane, împiedicându-se astfel codamnările cu suspendare.
Totodată, senatorul USR propune creşterea de la 3 la 5 ani a pedepsei minime pentru recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea unui minor, în scopul exploatării acestuia, împiedicându-se astfel condamnările cu suspendare; creşterea la 7 ani de închisoare a pedepsei minime atunci când fapta a fost săvârşită în condiţiile art. 210 alin. (2) sau în vederea exploatării sexuale a unui minor; creşterea de la 3 la 4 ani a pedepsei minime în cazul în care determinarea la începerea sau continuarea practicării prostituţiei s-a realizat prin constrângere.
Alexandrescu subliniază că este necesară armonizarea unor texte de lege din noul Cod penal cu standardele “minime” stabilite de Directiva 2011/36/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 aprilie 2011 privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane şi protejarea victimelor acestuia.
“Este prima dată când traficul de persoane este definit cuprinzător în lege! Astfel, în baza modificărilor propuse, pedepse foarte mici şi cu suspendare nu ar mai putea fi aplicate pentru acest tip de infracţiuni extrem de grave. Amintesc aici decizia recentă a instanţei de judecată prin care condamnă la 1 an şi 1 lună, cu suspendare, un bărbat de 39 de ani, căsătorit şi cu 2 copii, care a recrutat o minoră de 14 ani pe care a scos-o din ţară în baza unor documente de călătorie false şi apoi a forţat-o să se prostitueze în Spania”, susţine parlamentarul USR.
Sursa: Realitatea Din USR