USR consideră că dezbaterile organizate pentru cele două propuneri de modificare a legilor Educației sunt menite să ajungă la concluzii care au fost dinainte stabilite de ministrul Sorin Cîmpeanu și de președintele Klaus Iohannis: protejarea plagiatorilor și feudalizarea universităților.

„USR consideră că dezbaterile organizate de Ministerul Educației privind cele două propuneri de modificare a legilor Educației pe teme esențiale dezvoltării sistemului educațional al României pe zeci de ani de acum înainte nu sunt dezbateri propriu-zise, ci doar menite să ajungă la concluzii care au fost dinainte stabilite de ministrul Sorin Cîmpeanu și de președintele Klaus Iohannis: protejarea plagiatorilor, feudalizarea universităților și permanentizarea rectorilor pe funcții, politizarea numirilor în posturi de conducere, bulversarea sistemului de admitere la liceu”, potrivit unui comunicat de presă transmis presei joi.

Ștefan Pălărie, senator USR, susține că „legile Educației lui Cîmpeanu întorc România în trecut”.

„Iar noi trebuie să le oprim. În ciuda tuturor vocilor publice – intelectuali, profesori, studenți, specialiști în educație – care solicită reluarea de la zero a reformelor educației pentru copiii noștri, ministrul Cîmpeanu a spus ferm că se va opune prelungirii perioadei de dezbatere publică. Ieri, premierul Ciucă a dat ordin urgent ca legile să fie promulgate în cel mai scurt timp, ignorând faptul că noi toți vedem că dumnealui este unul dintre beneficiarii direcți ai protecției sporite asigurate plagiatorilor prin noile prevederi propuse. Dacă mai aveam vreun dubiu despre reala necesitate a acestor legi, el a fost spulberat: principala țintă a fost și rămâne spălarea plagiatorilor“, adaugă Pălărie.

USR susține că, derulată în timpul vacanței de vară, când majoritatea celor interesați direct de subiect – elevi, cadre didactice, părinți, experți în educație – sunt în plecați în concediu, „ a unei propuneri legislative nu este nimic mai mult decât o mare farsă”.

„L-am întrebat deschis, ieri (miercuri – n.r.0, pe ministrul Cîmpeanu dacă susține și i se pare etică propunerea ca o persoană care a plagiat să poată renunța voluntar la titlul de doctor. Răspunsul a fost evaziv și neasumat, dar, din argumentele prezentate, a rezultat fără putință de tăgadă că ministrul Cîmpeanu, care a dat în 2014 ordonanța specială de a-l face scăpat pe premierul Ponta, are acum misiunea să-l scape și pe premierul Ciucă“, afirmă senatoarea Simona Spătaru.

USR consideră că propunerile de modificare a legilor Educației supuse dezbaterilor de ministrul Sorin Cîmpeanu nu răspund nevoilor de modernizare a sistemului educațional al României, nu se circumscriu principiilor programului „România Educată“ așa cum au fost ele enunțate de președintele României, Klaus Iohannis, și „ca atare ar trebui retrase de urgență, nu „trecute rapid prin Parlament”, așa cum a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, beneficiar direct al prevederilor privind absolvirea plagiatorilor de orice răspundere”.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentAlexandru Rafila, reclamat la ANI de deputatul USR de Buzău, Emanuel Ungureanu
Articolul următorDeputații USR Adrian Giurgiu și Beniamin Todosiu au depus un proiect de lege care prevede eliminarea posibilității eutanasierii câinilor fără stăpâni