Deputata USR Diana Buzoianu, alături de parlamentarii Stelian Ion şi Silviu Dehelean, au depus un proiect legislativ privind înfiinţarea şi organizarea unei Direcţii de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIM). În 2020, Curtea Constituţională, la sesizarea Guvernului a declarat neconstituţional proiectul USR privind DNA al pădurilor pe motiv că nu era indicată sursa de finanţare. În proiectul depus la Senat USR îndreapă „orice posibilă neclaritate în acest sens, cerând chiar de la Guvernul României, conform prevederilor legale, fişa financiară pentru acest proiect”.

Este vorba de o structură autonomă, în cadrul Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu personalitate juridică, specializată în combaterea infracţiunilor silvice.

România se confruntă de mulţi ani cu un veritabil fenomen infracţional în ceea ce priveşte mediul înconjurător. Datele arată că în anul 2019, parchetele au fost sesizate cu 24.934 de cauze având ca obiect infracţiuni silvice. Din toate acestea, sub 6000 au fost soluţionate. E nevoie de procurori specializaţi care să prindă hoţii de lemne şi să protejeze pădurile.

„E o problemă de corupţie sistemică atunci când autorităţile locale nu văd miile de camioane cu lemn furat şi miile de hectare de păduri din care au rămas doar cioate. Şi, nu în ultimul rând, e o întrebare naţională: ce lăsăm românilor mai departe? O ţară dezgolită, prădată, distrusă sau o ţară în care protejăm comorile noastre naţionale? E uşor să te caţeri în discursuri politice pe cuvinte mari precum patriotism. Mai greu e cu faptele. Avem nevoie de o direcţie specializată, procurori specializaţi, poliţie şi personal auxiliar care au ca prioritate lupta împotriva mafiei lemnului”, a explicat deputata USR, Diana Buzoianu., potrivit comunicatului de presă al Camerei Deputaţilor.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu se va ocupa nu doar de investigarea infracţiunilor silvice, dar şi a altor infracţiuni de mediu, precum infracţiunile de arderi ilegale de deşeuri, importul ilegal de deşeuri, vânătoarea fără permis de vânătoare, evacuarea în ape de deşeuri sau ape uzate etc.

De asemenea, este important de menţionat că DIIM va avea un fond anual de 2.000.000 de lei pentru acţiuni privind organizarea şi constatarea infracţiunilor flagrante sau ocazionate de folosirea investigatorilor sub acoperire, a informatorilor ori colaboratorilor acestora, la dispoziţia procurorului-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu.

DIIM va elabora anual un raport privind activitatea desfăşurată, pe care îl va prezenta CSM şi Ministrului Justiţiei, nu mai târziu de luna februarie a anului următor.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentAnca Alexandrescu, „descindere” în județul lui Ciolacu
Articolul următorGuvernul elimină scutirile de taxe din IT și construcții – SURSE: Toți angajații vor plăti contribuția la sănătate