USR acuză Guvernul că a suplimentat bugetul Sănătăţii în mod “pompieristic” şi că “i-a amăgit” pe medicii din ambulatoriu.

“Ieri, prin Hotărâre de Guvern, Marcel Ciolacu a mai aprobat o suplimentare a bugetului Sănătăţii din Fondul de Rezervă. Din nou pompieristic, conjunctural, cu medicii în stradă. Şi această suplimentare este doar praf în ochi: o creştere a punctului de decontare cu doar 50 de bani. Pe trimestrul IV al anului 2024, Guvernul Ciolacu asigură o creştere de doar 50 de bani a punctului în ambulatoriile de specialitate – de la 4,5 la 5 lei”, transmite USR, prin intermediul unui comunicat.

Conform deputatului USR Adrian Wiener, bugetul Casei de Asigurări de Sănătate “nu asigură finanţarea până la sfârşitul anului pentru niciuna dintre componentele” sistemului medical românesc: nici pentru spitale, nici pentru programele naţionale, nici pentru medicina prespitalicească.

“Marcel Ciolacu se prezintă ca salvator la fiecare alocare din Fondul de Rezervă, dar uită să precizeze că problemele pe care spune că le rezolvă sunt create chiar de guvernul pe care-l conduce. Mai mult, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, nu doar că refuză să explice public situaţia din Sănătate, dar nu a venit niciodată când USR l-a chemat în faţa Parlamentului pentru a prezenta cum arată, în mod real, sistemul medical”, spune Adrian Wiener, de profesie medic.

USR cere “responsabilitate şi predictibilitate” pentru Sănătate, printr-un “buget clar” şi asumare politică.

“Aceste cabinete au cheltuieli de funcţionare în creştere, influenţate de inflaţie. Multe au împrumuturi sau leasing-uri pentru aparatură medicală. Salariile personalului trebuie să crească firesc. Descărcarea poverii dinspre spitale spre ambulatorii şi medicina de familie nu se poate face decât prin finanţarea predictibilă şi adecvată a acestor sectoare esenţiale. Politica de bacşiş şi folosirea discreţionară a Fondului de Rezervă pentru suplimentări de ultim moment ale unor domenii lăsate intenţionat şi asumat subfinanţate trebuie să înceteze”, mai spune Adrian Wiener.

Executivul a adoptat joi o hotărâre prin care se alocă suma de 3 miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pentru suplimentarea transferurilor din bugetul de stat către bugetul Fondului naţional unic al asigurărilor sociale de sănătate.

Potrivit unui comunicat de presă al CNAS, suma alocată prin actul normativ adoptat joi va permite în trimestrul IV al anului 2024 majorarea valorii punctului pe serviciu medical în asistenţa ambulatorie de specialitate pentru specialităţi clinice de la 4,5 la 5 lei, menţinerea valorilor punctelor “per capita” şi pe serviciu în asistenţa medicală primară, precum şi a valorii lunare pentru asistenţa medicală dentară.

Astfel, susţine CNAS, se asigură accesul neîntrerupt al pacienţilor la servicii medicale, dar şi predictibilitatea financiară a activităţii furnizorilor de servicii medicale. 

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentClaudiu Năsui: Următoarele alegeri sunt despre taxe care scad sau cresc!
Articolul următorSondaj de opinie INSCOP Research: Estimare rezultate la alegerile prezidențiale